Öt milliárdból épített közösségi borászatot a Mészáros Lőrinchez köthető Opus

agrarszektor.hu
Az Opus Global Nyrt. érdekeltsége építette fel Magyarország első közösségi borászati üzemeit és beszerzési központját a világörökséggé minősített tokaji történelmi borvidéken. A modern mezőgazdasági létesítmények teljes körű szolgáltatást nyújtanak a szőlőfeldolgozásban és a borkészítésben a borvidék termelőinek. A közösségi borászathoz tartozó létesítmények megépítésének összköltsége 5,1 milliárd forint volt.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az Opus Global Nyrt. ipari divíziójába tartozó Euro Generál Zrt. Tokaj-Hegyalja három különböző járásában épített közösségi szőlő- és borfeldolgozó üzemeket zöldmezős beruházásban - írja közleményében az Opus. A Sárospatak szomszédságában található Hercegkúton és a szerencsi járáshoz tartozó Tállyán borászat, a Tokajtól 10 kilométerre fekvő Bodrogkisfaludon pedig borászat, valamint beszerzési központ létesült. A tervezők és a kivitelezők egyaránt kiemelt figyelmet fordítottak arra, hogy munkájuk megfeleljen a világörökségi státusz oltalmából eredő szigorú előírásoknak, és a létesítmények illeszkedjenek a történelmi borvidék építészeti hagyományaihoz. Speciális szakértelmet igényeltek továbbá azok az épületgépészeti megoldások, amelyeket a szőlő, bor- és pezsgőfeldolgozáshoz szükséges technológia megkövetelt.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit az államigazgatási szféra és az üzleti élet csúcsvezetőinek részvételével. 

A Tokaj-Hegyalján létesített közösségi borászatok teljes körű szakmai szolgáltatást nyújtanak a borvidék termelőinek. A gazdák a szürethez szükséges eszközöket bérbe vehetik az üzemektől, amelyek vállalják a szőlő feldolgozását, a bor vagy pezsgő erjesztését, érlelését, palackozását, valamint a palackozott italok szakszerű tárolását is. A bodrogkisfaludi beszerzési központ közreműködésével pedig hozzájuthatnak a szőlőműveléshez szükséges alapanyagokhoz és eszközökhöz is. A beruházás része volt az ágazati innovációt támogató tarcali kutatóintézet kialakítása is. A fejlesztések megrendelője a Tokaji Szőlő- és Bortermelési Közösségi Infrastruktúra Központ Nonprofit Kft. volt, amelyet a borvidék hegyközsége alapított. A kivitelezési munkákra a társaság közbeszerzési eljáráson választotta ki az Euro Generál Zrt.-t.

Címlapkép forrása: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?