Először növesztettek mesterséges húst az űrben - Megkóstolná?

agrarszektor.hu
Mesterséges húst növesztettek az űrben a 400 kilométer magasságban keringő Nemzetközi Űrállomás asztronautái. A szarvasmarháktól származó sejteket még a földön gyűjtötték össze, ezt követően szállították fel őket az űrbe, ahol izomszövetet alakítottak ki belőlük egy erre alkalmas 3D-nyomtató segítségével.

JÖN AZ AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Szeptember 26-án az Aleph Farms izraeli élelmiszertechnológiai startup cég végrehajtott egy kísérletet, amelynek során sikeresen növesztettek húst inkubátorban a 400 kilométer magasságban keringő Nemzetközi Űrállomás asztronautái - írja a Guardianre hivatkozva az Index. A szarvasmarháktól származó sejteket a földön gyűjtötték, majd felszállították őket az állomásra. Ott kisméretű izomszövetet alakítottak ki belőlük egy szövetek nyomtatására alkalmas 3D-nyomtató segítségével. Ez a módszer az izom regenerálódásának természetes mechanizmusát utánozza. A kísérlet célja, hogy a módszerrel majd a jövőben húst biztosíthassanak az űrben élő emberek számára, ugyanakkor annak a lehetőségét is felvetni, hogy anélkül állítsunk elő húst akár a földön is, hogy az állattartás negatív környezeti következményeivel számolnunk kellene.

Az Aleph Farms egyébként már tavaly decemberben bejelentette, hogy sejtekből steaket növesztett két hét alatt, bár azt elismerték, hogy az íze még nem az igazi. Mint mondták, bizonyították, hogy a mesterségesen előállított hús létrehozható bármikor, bárhol, bármely körülmények között, így megoldást kínálhatnak arra, hogy ott állítsuk elő a húst, ahol az embereknek szükségük van rá, és pontosan akkor, amikor igénylik. Az űrben nincs lehetőség arra, hogy 10-15 köbméter vizet fogyasszunk egy kiló hús előállítására, folytatja a cégvezető, de a cég szerint az ő technológiájuk alkalmas lehet arra, hogy biztonságos és kis környezeti terheléssel járó húst biztosítsanak az elkövetkező generációk számára.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 21. 16:03