Mindenki nyugodjon le: teljesen szokványos, hogy tavasszal külföldi krumplit eszünk

Agrárszektor
Az utóbbi héten sok lap úgy tüntette fel, mintha rendkívüli jelenség lenne, hogy áprilisban nincs magyar krumpli a piacon. Rossz hírünk van: már februárban sincs elég, ráadásul így van ez hosszú évek óta. Jó hír, hogy a magyar új krumpli hamarosan átveszi az import helyét a pultokon - ahogy azt minden évben teszi. Egyetlen rendkívüli vonása van a mostani helyzetnek: a burgonya ára.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Jelenleg már csak Franciaországban, illetve Észak-Afrikában termesztett burgonya kapható Magyarországon, a magyar burgonya ugyanis szinte teljesen elfogyott a boltokból - adta hírül szinte minden portál, így az agrárszektor.hu is. Hozzátettük azonban: ez évek óta jellemző. A rendszerváltás után ugyanis a közös európai piac szabadabbá tette az áruk mozgását, és a komparatív előnyökkel bíró országok éltek a lehetőséggel.

Hogy pontosan lássuk a folyamatot: A burgonya vetésterületeaz 1930-as években még 290 ezer hektár felett volt hazánkban, ami a rendszerváltás idejére fokozatosan 44 ezer hektárra csökkent. Ezt egy átmeneti fellendülés után ismét hanyatlás követte. A hozamok viszont enyhén emelkedő tendenciát mutatnak. A két trend így fest egy grafikonon:

Tavaly már csak 13.500 hektárt foglalt ez a korábban oly fontos népélelmezési cikk. A betakarított összmennyiség az elmúlt 5 évben 350-450 ezer tonna körül ingadozott. Egy főre vetítve ez éves szinten 35-45 kilogramm krumpli elfogyasztását teszi lehetővé. Friss étkezési burgonyából ma már csak fejenként 31 kilogrammot igényelünk egy évben. Ezen felül chips, liszt és fagyasztott krumpli formájában találkozunk leginkább a burgonyával, valamint igényli az ipar is (élesztő-, szeszgyártás). Ezen túlmenően exportálunk is egy kisebb mennyiséget (10-15 ezer tonna).

A teljes belső felhasználás 600 ezer tonnára tehető, ezért egy jó évjáratban a hazai termés az igények 75 százalékát, rosszabb években csak a 60 százalékát fedezi. Az önellátás nagyjából 15 éve, azaz a rendszerváltás óta nem megy nekünk.

A helyzet tehát nem újkeletű. Magyarországon általában február közepéig tart ki a haza burgonyatermés. Amikor ez elfogy, akkor jellemzően francia és lengyel eredetű krumplit eszünk májusig. Június elejétől a korai, foszlós héjú hazai burgonyák is megjelennek a pultokon, és a magyar termés fokozatosan kiszorítja az importot.

Ami igazán újdonság volt idén, az az árak elszabadulása volt. Februárban 66 százalékkal volt drágább a burgonya az egy évvel azelőtti árszinthez képest. A helyzet mindenütt rossz Európában:

tavaly az aszály az egész kontinenst érintette. 8,3 millió tonnával kevesebb burgonya termett az EU-ban, ami összemérhető volt Németország teljes tavalyi krumplitermésével

(az is 24 százalékkal zsugorodott a korábbi évhez mérten). Olyan, mintha Európa egy országnyi krumplitermést vesztített volna el a tavalyi szárazságban. A drágulás így valamennyi uniós országban bekövetkezett, hiszen nem akad egy olyan állam sem, amelyik olcsó importárut biztosíthatott volna a többiek számára.

Az árugrás tavaly nyáron következett be:

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 14. 05:58