Újabb áfacsökkentés: eltűnik az importtej a boltokból?

agrarszektor.hu
Eltűnhetnek az importált tejek a magyar boltok polcairól, ha csökken az ESL és az UHT tejek áfája, és ezzel az áfacsalás egyik forrása is megszűnhet. Ha a parlament elfogadja az áfacsökkentéses javaslatot, jövő januártól valamennyi folyadék tej az 5 százalékos áfakulcs alá tartozik majd. A forint gyengülése ugyanakkor komoly hatással van a piacra, így lehetséges, hogy a hazai feldolgozóiparnak növelnie kell majd átadó árait a kereskedők felé.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az Országgyűlésnek benyújtott adócsomagban szerepel az ESL és az UHT tejek áfacsökkentése - erősítette meg Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium államtitkára a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tejágazati egyeztetésén. Amennyiben a parlament elfogadja a javaslatot, jövő januártól valamennyi folyadék tej az 5 százalékos áfakulcs alá tartozik majd. Az államtitkár szerint így kiszorulhatnak az importált tejek a hazai kereskedelemből. 

A korábbi áfacsökkentéseknél a kiskereskedelmi láncok korrekt magatartást tanúsítottak, és az árcsökkenést teljes egészében továbbadták a vásárlóknak - mondta Mélykuti Tibor, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke. A szervezet 7 kiskereskedelmi lánccal kötött együttműködési megállapodást, és mindegyik vállalta, hogy az áfacsökkentést érvényesíti az eladási árakban - tette hozzá.

Az elmúlt egy évben közel 3 százalékkal nőtt a tejfelvásárlás az Európai Unióban, de Magyarországon ugyanebben az időszakban stagnálás mutatkozott - közölte Harcz Zoltán, a terméktanács ügyvezető igazgatója. A nyerstej hazai felvásárlási ára 2017 eleje óta stabilan literenként 95 forint körül alakul, de az utóbbi hetekben az európai piacokon tapasztalt áremelkedés és a forint gyengülése miatt egyre nő a nyomás a hazai feldolgozókon, hogy emeljék az átvételi árakat. Ez, illetve a villamos energia, a gáz és az üzemanyagok drágulása pedig indokolttá teszi, hogy a feldolgozóipar is növelje a kereskedők felé az átadói árakat.

A friss tej tavalyi áfacsökkentésének hatására csökkent a 1,5 százalékos zsírtartalmú UHT tejek hazai értékesítése, a friss tej eladások viszont növekedtek.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?