Tombol a feketegazdaság a magyar élelmiszer-kereskedelemben

agrarszektor.hu
Csaknem nyolcmilliárd forintos beruházással hoz létre a következő években egységes, központi laborbázist a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Emellett több területet is központi ellenőrzés alá vonnak majd, egyre nagyobb méreteket ölt ugyanis a feketegazdaság az élelmiszer-kereskedelemben. Az élelmiszerrel kapcsolatos visszaélések miatt a hatóság szorgalmazza egy állami védjegy létrehozását, amely kiváltaná az összes többi minőséget jelölő emblémát.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A kábítószer-kereskedelem után ma az élelmiszerrel kapcsolatos visszaélések teszik ki a feketegazdaság legnagyobb szeletét - mondta Zsigó Róbert, az agrártárca élelmiszer-biztonságért felelős államtitkára a Magyar Időknek. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Kiemelt Ügyek Igazgatósága (KÜI) eddig 11 milliárd forintnyi adó, illetve áfaelkerülést akadályozott meg, a felderítési arány pedig megközelíti a 95 százalékot.

A Nébih tervei között szerepel, hogy a jövőben szélesíti az élelmiszerrendészek jogosítványait, illetve minél több, stratégiai¬lag vagy a feketegazdaság elleni küzdelem szempontjából fontos területet von majd központi ellenőrzés alá. Emellett az infrastrukturális hátteret is fejlesztenék, a következő években ugyanis mintegy nyolcmilliárd forintból egy egységes, központi laborbázist kaphat a hatóság. Ez a költségigény azonban nem egy év alatt jelentkezik majd, hanem több évre felosztva lesz szükség a forrásra. Ehhez jelentős segítséget nyújt, hogy az élelmiszerlánc-felügyeleti díj 10 százalékát minden esetben infrastrukturális fejlesztésekre (többek között a laboratóriumok korszerűsítésére) fordítja a hatóság - tájékoztatott az államtitkár. 

A hatóság tervei között szerepel még ugyanakkor, hogy létrehoz egy állam által garantált és tanúsított védjegyet, amelynek hátterét a Nébih biztosítja - közölte Zsigó Róbert. Ma ugyanis Magyarországon összesen 47 tanúsító védjegy és 11 ezer olyan megjelölés létezik, amelyet élelmiszereken használnak a gyártók. Ha egy vásárló bemegy a boltba, óriási termékválasztékkal találkozik, az eligazodásban ráadásul a védjegyek sem tudnak segíteni, mert nagyon sokféle létezik belőlük. A Nébih egy olyan állami rendszert hozna létre, amely kiválthatja az összes többi minőségi emblémát.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?