Irreálisan olcsó, kínai feliratú UHT-tej nyomja le a magyar árakat

agrarszektor.hu
Kínai feliratozású, Németországban gyártott irreálisan olcsó UHT-tej nyomja le a hazai tejárakat. Az ágazati szereplőket tömörítő terméktanács 5 százalékos áfát sürget a hosszabb eltarthatósági idejű (UHT, ESL) tejekre is a sokszor áfacsalásra utaló piaci visszaélések miatt. Az áfacsökkentések "élharcosának" számító Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) támogatja a terméktanács javaslatát.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Literenként 99 forintos, irreálisan alacsony áron forgalmaz egy hazai nagykereskedő cég Németországban gyártott, de kínai felirattal ellátott UHT-tejet - mondta Mélykuti Tibor, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke a NAK tejpiaci egyeztetésén. Az elnök szerint az ilyen olcsó termékek sokszor áfacsalásra, vagy megkérdőjelezhető minőségre utalnak. Az árak letörésével károkat okoznak a hazai tejszektornak és a fogyasztókat is becsapják, ezért a terméktanács sürgeti, hogy az UHT és ESL tejekre is 5 százalékos áfa lépjen életbe a 18 százalékos jelenlegi kulcs helyett.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara támogatja a terméktanács áfacsökkentési javaslatát, mert előrelépést jelentene a feketegazdaság elleni küzdelemben - mondta Győrffy Balázs, a NAK elnöke. Mint ismert, a köztestület az utóbbi időszakban több áfajavaslatot is készített, és további áfacsökkentéseket tartana szükségesnek az agrárpiacon.

Bár az Európai Unióban tavaly stabilizálódott a tejpiac, a tejtermelőknek továbbra is szélsőséges áringadozásokra kell felkészülniük - mondta Harcz Zoltán, a terméktanács ügyvezető igazgatója. Magyarországon a nyerstej kilogrammonkénti felvásárlási ára decemberre elérte a 102 forintot, de ez még mindig alacsonyabb, mint a többi visegrádi országban és 16-17 forinttal elmarad az európai átlagtól is. Ugyanakkor a tejágazat stabilizálódására utal, hogy több hazai feldolgozónál is versenyképesség-javító fejlesztések indultak meg.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?