JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!
Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!
Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!
Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
Azoknak, akik dió- és mogyoróféléket fogyasztanak étkezéseik során, sokkal kevésbé gyarapszik a súlyuk a legújabb tudományos tapasztalatok szerint. A közelmúltban jelent meg a European Journal of Nutrition online oldalon az a tanulmány, amelyben öt éven keresztül figyelték 373 ezer ember étkezési szokásait. A résztvevők 10 európai országból kerültek ki és 25 és 70 év közöttiek voltak. Életmódra, étkezésre és diétára vonatkozó adatokat gyűjtöttek a kutatók - írja a sciencedaily.com.
A tanulmány eredményeit többek között az WHO Rákkutató Ügynöksége (IARC) is értékelte. Az eredmények azért bírnak nagy jelentőséggel, mert korábban olyan tévhitek éltek a dió- és mogyorófélékkel kapcsolatban, hogy túl magas a zsírtartalmuk és rengeteget kalória van bennük, ezért nem ajánlottak azok számára, akik fogyni szeretnének. A mostani kutatási tapasztalatok azonban e feltevéseknek ellentmondanak.
A vizsgálatokkal megállapították, hogy a résztvevők átlagosan 2,1 kilogrammal gyarapodtak az öt év alatt. Azoknál, akik a legtöbb dió-és mogyorófélét fogyasztották, nem csak a súlygyarapodás volt kisebb, hanem a túlsúlyosság és az elhízás kockázata is 5 százalékkal alacsonyabb volt.
A kutatók az adatok kértékelése után megerősítették, hogy a dió- és mogyorófélék nem elhízást elősegítő élelmiszerek. Ezen kívül számos egészségügyi előnnyel bírnak, és nem csak az egészség megőrzéséhez, hanem az idősek memóriafunkcióihoz is pozitívan járulnak hozzá. E legújabb megállapítások azért jelentősek, mert első alkalommal mutatták be a dió- és mogyorófélék, illetve a testsúly közötti kapcsolatot. A kutatásban a földimogyoró, a mandula, a törökmogyoró, a pisztácia és a dió hatásait vizsgálták.
A kutatócsapat elemezte a több mint 373 ezer résztvevõ étkezési gyakorlatát, táplálkozási szokásait és a testtömegindexükrõl szóló információkat. Az eredmények alapján a kutatók azt javasolják, hogy az emberek fogyasszanak gyakrabban dió- és mogyorófélét, mivel rengeteg energiát adnak, jó zsírokat tartalmaznak, megfelelő a fehérjetartalmuk és tele vannak vitaminokkal és ásványi anyagokkal is. Érdemes példuál az állati termékeket is a dió- és mogyorófélékkel helyettesíteni - állítják a kutatók.