Mindig is tudni akarta a tökéletes steak titkát?

agrarszektor.hu
A húsok feldolgozása előtt szinte mindenkiben felmerül a kérdés, hogy mitől lesz vajon egy hús ízletes és porhanyós, mit árul el a hús színe és állaga. A legfontosabb minden eseteben a hús minősége, nem árt azonban ha tudjuk, hogy a kémiai folyamatok az állat levágását követően sem állnak le, így folyamatosan befolyásolhatják azt.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A hús omlósságáért és porhanyósságáért többek között az állat fajtája, kora, neme, táplálása, fizikai igénybevétele, izomfajtája, egészségi állapota, a vágás körülményei, a vágás előtti stressz, a kábítás eszköze, illetve a kivéreztetés mértéke a felelősek - írja a laboratorium.hu. Az állat halála után ugyanis rengeteg kémiai folyamat játszódik le a testében. Ezeknek a folyamtoknak az egyik eredménye a rigor mortis, ismertebb nevén a hullamerevség. Ez annak következtében alakul ki, hogy a fehérjebontó enzimek tovább dolgoznak az állat testében, és az állat fajtájától, korától, a hús fajtájától függő idő elteltével az izmok merevsége felenged, a hús elernyed és megjelennek az érett húsra jellemző tulajdonságok. Fajtól és vágási módtól függően a hullamerevség beállta változó időtartamot vesz igénybe.

Mitől lesz porhanyós a hús?

A rigor mortis beállta csökkenti a hús pH-ját, azonban a savasabb közeg nem kedvez a kórokozó baktériumok szaporodásának, de az izomfehérjék összehúzódását elősegíti. A zsugorodás együtt jár azzal, hogy a húsból víz préselődik ki, mint egy szivacsból, a víztartó képesség pedig csökken. A hideg ezt a folyamatot erősíti, ugyanis míg szobahőmérsékleten a vízveszteség minimális, addig a hűtőszekrényben akár több mint 30 százalék is lehet. A hús ízét és állagát a vágást követő néhány óra jelentősen befolyásolja. A víznek és hőnek az izomrostok közötti kollagén rostok elkocsonyásításában van szerepe, ami nagyrészt a hús porhanyósságáért felel.


Miről árulkodik a hús színe?

A húsok színét elsősorban a húsban található izomfesték adja. A frissen vágott húsok vörös árnyalatúak, az érés folyamán azonban megjelenik a pirosas-barnás szín. Az ezután kialakuló sárgás, illetve zöldes elszíneződés általában már a hús romlására utal.

Mikor érdemes a húst feldolgozni?

A frissen vágott húst még egy-két órán át fel lehet dolgozni, azonban erre kizárólag házi vágás esetén van lehetőség. Jellemzően ilyenkor készülnek a disznótoros ételek, de a kolbászok jó része is. Kolbászok esetén fokozottan kell ügyelni a tisztaságra, illetve a megfelelő tárolásra és érlelésre. A hőmérséklet és a páratartalom jelentősen befolyásolja az érési folyamatot.

A hentesnél vett húsokról ritkán van információ arról, hogy mikor került levágásra az állat, de rendszerint 24-48 órán belül kerül forgalomba. Disznó, baromfi esetén sokszor ez az idő is elegendő, hogy megfelelő állagú és ízletes ételt készíthessünk belőlük. Marhahús és a vadak esetén viszont nem árt néhány napot még otthon is érlelni a húst, ha nem szeretnénk "cipőtalpat" enni. Míg a rigor mortis állapot fennáll, a hús nem képes csak kis mennyiségű vizet megkötni. Sütés közben hamar kiszárad, és főzéskor sok vizet veszít.  Általánosságban elmondható, hogy a jó minőségű húsok esetén nem ajánlott a klopfolás, mert így még több vizet tudnak veszteni.

Az érlelés szerepe

A megfelelően érlelt hús porhanyós, ujjal benyomva kis mélyedés marad benne. Amennyiben lehetséges, a csonton hagyva kell a húst érlelni! Erre azért van szükség, mert az izomrostok így kifeszítve maradnak és a rigor mortis alatt kisebb mértékben tudnak csak összezsugorodni. A csontról lefejtett hús esetén oly annyira össze tud húzódni az izomrost, hogy az általa okozott rágósság az érleléssel sem szüntethető meg. Húsok házi érlelésénél kiemelten kell figyelni a tárolás körülményeire és a higiéniára, ugyanis néhány egyszerű praktika segítségével otthon is előállíthatunk érlelt húsokat.

Száraz érlelés: hagyományos technológia, lógatva szárítás, ahol a hús nem érintkezik saját kicsöpögő levével, és magas a víz- és ezáltal a tömegveszteség. Az ajánlott hőmérséklet 1-3 fok, a páratartalom pedig 70 százalék körüli. 

Nedves technológiák: vákuumban érleljük a húst, amely a saját levében áll. Jellemzően az oxigéntől elzárt rendszerben több tejsavbaktérium van jelen, ezért az íze savanykásabb lesz. Ezt tapasztalhatjuk az előre vákuumcsomagolt termékek esetén is. A higiéniára kiemelten kell figyelni, mert a vizes húslé a kórokozóknak is kiváló táptalaja lehet!

Érlelőtasakos technológia:
speciális érlelőtasakba kell helyezni a húsdarabokat, ahol a zacskó kifelé kiengedi a kicsöpögő húslét, vissza már nem. Így száraz érleléshez hasonlóan lehet a húst a hűtőben tárolni. Jellemző még hogy nem speciális tasakba teszik a húst, hanem sütőpapírba csomagolva érlelik a hűtőszekrényben.

Olajos vagy zsíros érlelés: a húsdarabot vastagon, egyenletesen zsírral vagy olajjal fedjük be. Ha olajat használunk fontos, hogy teljesen lepje el a húst, a zsír vagy olaj ugyanis elzárja a húst a levegőtől, és a mikrobáktól is.

Pácolás: hagyományosan sós lében érlelik a húst. A páclé konyhasót és nitrátokat tartalmaz, és ezektől kap a hús külső rétege jellegzetes bevonatot, amely megóvja a tároláskor fellépő romlások ellen.

Konyhatechnikai pácoláskor a hús érlelését már a feltálalandó ételnek megfelelően készítik elő, és fűszeres, olajos, vagy citromos páclében tartják a húst 1-2 órától néhány napig terjedő időtartamban. Ezeknél a pácoknál a savakkal óvatosan kell bánni, mert a hús felületén a fehérjéket kicsapja, és az alacsony pH miatt magas lehet a vízveszteség, ami a porhanyósság rovására mehet. Ezért a savas jellegű pácokat rövid időtartamban ajánlott alkalmazni.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?