Dinnyebotrány: totális támadás a Tesco ellen

agrarszektor.hu
Hatósági és etikai eljárást kezdeményez a Tescóval szemben a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), valamint felszólítja az áruházláncot, hogy azonnal vonja vissza a "magyar termelőket megalázó és etikátlan akcióját". A NAK felháborítónak tartja a Tesco lépését, amellyel a néhány napja még kilónként 249 forintért kínált dinnyét július 6-9. között 99 forintért árulja. Elképzelhető, hogy a durva árcsökkentés miatt a termelők idén is demonstrálni fognak.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A NAK a Tesco ellen a beszállítókkal szembeni tisztességtelen forgalmazói magatartása, diszkriminatív árképzése, erőfölényével való visszaélése miatt hatósági vizsgálatot kezdeményez a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnál - közölte a köztestület. A kamara egyben azt is vizsgálja, hogy a Tesco piaci magatartása mennyiben ellentétes a kamara üzleti etikai szabályzatával.

A Tesco a tavalyi botrányosnak tartott dinnyeakciózása után idén újra irreális áron árulja a dinnyét a termelők szerint. Az áruházlánc a hét elején még 249 forintért kínálta a görögdinnyét kilónként, majd a július 6-9. közötti időszakra 99 forintért "promóciózza" a terményt.

Ahogy az agrárszektor.hu is megírta, Pócs János fideszes országgyűlési képviselő az Agrármarketing Centrum, a NAK és a Földművelésügyi Minisztérium csütörtökön megrendezett dinnyefogyasztást ösztönző sajtótájékoztatóján már bírálta a Tescót tisztességtelen magatartása miatt. A NAK mostani közleményében pedig leszögezi: a tavalyi hasonló akció után most is indokolatlan a Tesco brutális árcsökkentése. A kamara álláspontja szerint az áruházlánc akciója kizárólag a vállalat saját marketing céljait szolgálja, és "megalázó és etikátlan" a magyar termelőkre nézve. Ezért a köztestület az eljárások kezdeményezése mellett az akció visszavonására szólítja fel a céget.

Nem kizárt, hogy a dinnyetermelők - akár a bérfejlesztésükért tüntető Tesco-dolgozókkal közösen - újra az áruházlánc üzletei elé vonulnak demonstrálni - derül ki a kamara állásfoglalásából. A közel 60 százalékos árleszállítás ellen a NAK szerint a dinnyetermelők jogosan tiltakozhatnak, mivel a piacon nincs túltermelés - sőt, inkább keresleti piac alakult ki -, amely a nyomott árat indokolhatná. Tavaly nyáron a dinnyetermelők a Tesco akkori radikális árleverő akciója miatt teherautóval vonultak a multicég budaörsi központi üzlete elé, ahol tiltakozásul dinnyéket dobáltak.

A kamara az idei dinnyeszezon előtt Dunaharasztiban egyeztető fórumot szervezett azért, hogy mind az áruházláncok, mind a termelők megismerjék a bel- és külpiaci keresleti és kínálati környezetet. A termelők képviselői akkor emlékeztettek arra, hogy szerintük a legtöbb üzletlánc tavaly korrekten értékesítette a magyar dinnyét, kivéve a Tescót. Az egyeztetésen az is elhangzott, hogy az irreálisan alacsony fogyasztói ár a szezon elején elfogadhatatlan a termelők számára, mivel így nem térülhet meg a dinnye magas bekerülési költsége.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?