Nagyon ráfázhat, aki a neten rendeli az étrend-kiegészítőket

agrarszektor.hu
Sokan fogyasztanak különféle étrend-kiegészítőket, és ezek egy részénél - különösen az interneten rendelt termékeknél - nehezen ellenőrizhető, hogy valóban azt tartalmazzák-e, ami a címkéjükre van írva. A potencianövelőkkel és a fogyasztószerekkel akad a legtöbb probléma.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Egy táplálék-kiegészítő két okból válik biztonságossá: az összetételbeli tisztaság és a technológiai fegyelem miatt. Az adott termék tehát nem tartalmazhat káros vagy tiltott anyagot, az előállítás során pedig igen komoly és állandó ellenőrzési-tisztasági előírásoknak kell érvényesülniük - emeli ki a Laboratorium.hu összeállítása.

A független laboratóriumok elvégzik többek között az étrend-kiegészítők hatóanyag- és összetétel-vizsgálatát, ellenőrzik a mikrobiológiai tisztaságot, a címkét és a termékdokumentációt, a hozzáadott vitaminokat, a toxinokat és a fémeket. A tárolási vizsgálatokon gyorsított öregedésnek teszik ki a mintákat, így győződnek meg arról, hogy stabil a termék, és megtartja a hatóanyagokat.

A potencianövelők és a fogyasztószerek tipikusan azok a termékek, amelyek tartalmazhatnak tiltott, a címkén nem feltüntetett hatóanyagot, így az egészségünkre is veszélyesek lehetnek. A hatóanyagok között megjelenhetnek a doppingszerek is, ami leginkább a sportolóknak jelenthet problémát, hiszen az egészségkárosítás mellett ezek az anyagok (például a sibutramine és az efedrin) dopping tiltólistán vannak.

Általánosságban mindenkinek azt tanácsolják, hogy vigyázzanak az -ol, -diol, -one, -stene végződésű vegyületekkel, ezek ugyanis szteroidokra utalnak. Aki az általa vásárolt termék címkéjén ezekkel a végződésekkel találkozik, érdemes gyanakodnia, és szakértő segítségét kérnie, mielőtt az adott szert elfogyasztaná.

A közelmúltban összegyűjtötték azt a több száz étrend-kiegészítőt, amelyek bizonyosan nem tartalmazzák a 85 legproblémásabb doppingszert. A www.doppingmentes.hu honlapon mindezt bárki ellenőrizheti, kereshet gyártó, terméknév és termékkategória szerint is.

A biztonságos termékeket előállító gyártók általában rendelkeznek a helyes gyártási gyakorlat (GMP) minősítéssel, és odafigyelnek a minőségre. Azok a gyártók viselkednek felelősen, akik ellenőrzik és dokumentálják a gyártáshoz használt alapanyagokat, termékeiket rendszeres laboratóriumi ellenőrzésnek vetik alá, és minden esetben biztosítják a megfelelő gyártási körülményeket.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06