Újabb áfacsökkentések: Győrffy-Varga csúcstalálkozó készül

A GDP-növekedés, az államháztartási hiány és az infláció függvényében további élelmiszerpiaci ütemezett áfacsökkentéseket szorgalmaz a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), amely erről megállapodást kötne a kormánnyal. Győrffy Balázs, a NAK elnöke az ügyben várhatóan már a jövő héten tárgyal Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterrel.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Megállapodást kötne a kormánnyal a NAK annak érdekében, hogy az alapvető élelmiszereknél további ütemezett áfacsökkentéseket lehessen végrehajtani - nyilatkozta az agrárszektor.hu-nak Győrffy Balázs. Szerinte a megállapodásban rögzíteni kellene, hogy a hazai élelmiszerpiacon szükség van újabb áfamérséklésekre, mivel ezeknek piactisztító és keresletnövelő hatásuk van.

A NAK a további áfacsökkentéseket a fontosabb gazdasági mutatók alakulásához kötné. Így elsősorban a GDP-növekedést, az államháztartási hiányt és az inflációt vennék figyelembe, de Győrffy Balázs ezzel kapcsolatban konkrétumokat egyelőre nem kívánt közölni. Mindenesetre az elképzelések szerint újabb élelmiszertermékeknél léphetne életbe 5 százalékos áfakulcs, ha a gazdasági mutatók megfelelően alakulnának.

Az ütemezett áfamérséklések előkészítése érdekében a NAK elnöke várhatóan már a jövő héten egyeztet Varga Mihállyal. Mint ismert, a Földművelésügyi Minisztérium az utóbbi időszakban többször is deklarálta, hogy egyetért a további áfacsökkentésekkel.

Az elmúlt években már több terméknél - így a sertésnél, a szarvasmarhánál, a juhnál, a baromfinál, a tojásnál és a friss tejnél - mérséklődött 5 százalékra az áfa, a jövő évtől pedig a hal áfáját viszik le erre a szintre. Győrffy Balázs szerint különösen fontos lenne, hogy 2018. január elsejétől a hosszan eltartható - UHT, ESL - tejeknél is 5 százalékos áfa lépjen életbe. Legkésőbb 2019-től pedig a kenyérféléknél és a pékáruknál, illetve a zöldségeknél és a gyümölcsöknél kellene csökkenteni a kulcsot, ha e termékeknél az adómérséklést a jövő év elejére nem lehetne előrehozni.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06