Egy komoly vulkánkitörés sok borászt padlóra küldene

MTI
Évente több mint tízmilliárd dollárnyi veszteséget okoznak a bortermelőknek világszerte a különböző időjárási szélsőségek és természeti katasztrófák. Európában - és így Magyarországon is - a jégesők és fagyok jelentik a legnagyobb veszélyt, de globális szinten szakértők szerint komoly csapással fenyegetnek a vulkánkitörések is.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A földbirtokok károsodása, a termeléskiesés és a profitveszteség révén több mint tízmilliárd dollárnyi vesztesége keletkezik évente a világ bortermelőinek. Nincs olyan bortermelő vidék, amely ne lenne kitéve a fagyok, a jégesők, az áradások, a hőhullámok, az aszályok, az erdőtüzek, vagy épp a földrengések veszélyeinek - állapította meg egy európai és ausztrál szakemberekből álló kutatócsoport. Az Európai Földtudományok Egyesületének (EGU) bécsi közgyűlésén mutatták be a világ borvidékeinek globális kockázati indexét, amelyet 131 ország több mint 7500 borrégiójának tanulmányozását követően készítettek.

Az európai bortermelők számára a jégesők jelentik éves szinten az egyik legnagyobb természeti fenyegetést. A Franciaországhoz és Olaszországhoz hasonló bortermelő országok jelentős veszteségeket szenvedtek el az elmúlt öt évben a jégesők és fagykárok nyomán, de a világ különböző részein lévő borvidékeknek is legalább egy kiadós jégesővel számolniuk kell évente. A  védőhálók a legtöbb esetben viszont hatékony megoldást jelenthetnek a problémára - javasolta a kutatást vezető James Daniell, a Karlsruhei Műszaki Intézet munkatársa.

A földrengések évekre tönkreteszik egész borvidékek infrastruktúráját. Még a legkisebb földmozgások is képesek arra, hogy az anyagi veszteségeken túl olyan felbecsülhetetlen károkat okozzanak, mint egy borászat kóstolóhelyiségeinek, vagy egy ritka borgyűjteménynek az elpusztítása. A természeti katasztrófák továbbá munkahelyek elvesztését, és a turizmus visszaesését is okozhatják.

A vizsgálat szerint a globális klímaváltozásnak pozitív és negatív hatásai egyaránt lesznek a bortermelésre. A kutatók előrejelzései szerint komoly elmozdulás várható a bortermelő vidékek elhelyezkedésében a bolygó északi és déli irányába egyaránt, míg az egyenlítőhöz közeli borvidékek egy része valószínűleg eltűnik.

A brit, a kanadai és az észak-kínai borvidékek valószínűleg jelentősen növelni fogják a termelést, folytatják a piaci részesedésük növelését, és javítják a minőséget is. A borászatok egy része feltehetőleg a termesztett szőlőfajták, vagy a szüret idejének megváltoztatásával fog alkalmazkodni a klímaváltozás hatásaihoz.

A kutatók rámutattak, hogy globális szinten valószínűleg egy jelentős vulkánkitörés jelentené a legsúlyosabb csapást a boriparra. Argentína Mendoza régiója azonban enélkül is számos problémával kénytelen szembenézni, alighanem ez a világ leginkább katasztrófák sújtotta bortermelő vidéke. Földrengés, jégeső és áradás akár egyetlen esztendőn belül is előfordulhat a dél-amerikai országban.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 16. 11:27