Lázár GMO-s sörrel riogat, de mi az igazság?

agrarszektor.hu
Olyan génkezelt hozzáadott anyagokat alkalmaznak a nagy magyarországi sörgyártók, amelyeket Németországban már tilos felhasználni - jelentette ki Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter. A tárcavezető a genetikailag módosított (GMO) alapanyagok kapcsán enzimekről és élesztőtörzsekről beszélt, és külön is nevesítette a Heinekent. A nagy hazai cégek érdekképviselete szerint viszont minden felhasznált söripari alapanyag GMO-mentes és megfelel a magyar előírásoknak. Nem alkalmaznak GMO-s alapanyagokat a kisüzemi sörfőzdék sem.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Újabb vádakat fogalmazott meg Lázár János a nagy magyarországi sörgyártókkal szemben egy közelmúltbeli hódmezővásárhelyi lakossági fórumon. Állítása szerint a cégek olyan "génkezelt és génmanipulált" hozzáadott anyagokat használnak fel, amelyeket például Németországban már tilos alkalmazni - derül ki a vasarhelyitv.hu felvételeiből.

A híradások szerint a GMO-s felvetések kapcsán a miniszter a sörgyártásban használt enzimekről és élesztőtörzsekről beszélt, és külön is nevesítette a magyarországi Heinekent. Erre utalva felháborítónak nevezte, hogy multinacionális cégek más minőségű terméket adnak el Magyarországon, mint Nyugat-Európában.

A GMO-kérdés mindig annak kapcsán vetődik fel, hogy a genetikai beavatkozások az emberi egészségre ártalmas módon befolyásolják-e az élelmiszer-alapanyagok minőségét, vagy sem. A világ számos országában nincsenek fenntartások az ellenőrzött és engedélyezett GMO-kkal - alapvetően GM-növényekkel - szemben, Magyarországon viszont alaptörvényi szintű "zéró tolerancia" van érvényben. Legalábbis ami a mezőgazdasági köztermesztést illeti, mert például GMO-s szójából évente több százezer tonna, külföldről származó takarmány-alapanyag érkezik az országba, majd épül be a haszonállatok szervezetébe és az emberi táplálékláncba. Szintén bejutnak a hazai piacra GMO-s alapanyagok az importált kész élelmiszerekben is.

A hazai sörgyártásban azonban iparági információk szerint nem merül fel GMO-s alapanyagok alkalmazása. A Magyar Sörgyártók Szövetsége az agrárszektor.hu-t arról tájékoztatta, hogy tagjaik sörgyártáshoz felhasznált minden alapanyaga GMO-mentes és megfelel a hazai előírásoknak. Hasonlóan nyilatkozott Gyenge Zsolt, a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületének elnöke is, aki szerint a magyar vállalkozások hivatalos és ellenőrzött forrásból származó alapanyagokat alkalmaznak, amelyek megfelelnek a német jogszabályoknak is.

A sörélesztők és az enzimek egyébként nélkülözhetetlen szerepet játszanak a sörgyártásban. Az élesztőgombákra ahhoz van szükség, hogy a cefrében lévő cukrokból alkohol képződjön. Az enzimek pedig ahhoz kellenek, hogy a gabona-alapanyagok malátázásakor (csíráztatásakor) a keményítőt cukrokká bontsák, illetve lebontsák a fehérjéket is.

Az enzimek a malátázáskor természetesen módon képződnek. Hozzáadott enzimekre alapvetően akkor lehet szükség, ha az alapanyagul szolgáló gabonákat részben nem malátázzák. Ilyenkor pótlólagos enzimek kellenek ahhoz, hogy a keményítő cukorrá alakulhasson.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06