Kiderült: jövőre nem lesz olcsóbb a sonka és a virsli

agrarszektor.hu
Az élelmiszerek áfájának csökkentése az ágazat több szereplőjének ad reményt a jövő évi növekedésre, de a virslik és párizsifélék gyártói nagyon pórul járhatnak. A Sága Foods Zrt. vezérigazgatója nemcsak saját cégét, hanem az egész baromfi-húsfeldolgozó iparágat félti az intézkedéstől. A támogatások pazarlásáról, az exportlehetőségekről és a változó fogyasztási trendekről is beszélt nekünk a Coop Rally-n.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az idei Coop Rally egyik állomása a Sága Foods Zrt. sárvári üzeme volt, ahol többek között a selyemsonkát és a Füstli virslit is gyártják. Keleti Zsolt vezérigazgató elmondta, nemcsak ilyenkor enged be szívesen látogatókat: akár a konkurenciát is bármikor fogadja, hiszen nincs takargatni valója. A sajtótájékoztatón arról is szó volt, hogy a Sága-méretű vállalatok nem kapnak támogatást, pedig csak magyar viszonylatban számít nagynak egy ekkora élelmiszeripari cég. A források jobb elosztása szerinte óriásit lendítene a húsfeldolgozóiparon, mert úgy látja, hogy most nem a piaci igényekre fordítják ezeket a pénzeket.

Az áfacsökkentés, ami mindent elronthat

Az élelmiszerek áfájának csökkentése látszólag reményt ad több agráripari szereplőnek a fellendülésre, hiszen eddig a hazai áfa a legmagasabb volt Európában. A jövő évre ígért áfacsökkentést (27-ről 5 százalékra) a baromfitermékeknél azonban nem mindenki üdvözli, ugyanis csak a nyers húsokra vonatkozik majd, tehát azoknak nem kedvez a változás, akik csak feldolgozott termékeket állítanak elő, sőt.

Lesznek a boltokban sertés - és baromfitermékek 5 százalékos áfával, miközben a virsliknél, párizsiféléknél, sonkáknál marad a 27 százalékos áfa. Olyan jelentős lesz az árkülönbözet, hogy attól tartunk, ez a mi iparágunkat nagyon negatívan fogja befolyásolni, és nemcsak a mi cégünket, hanem minden hasonló szereplőt

 - mondta az Agrárszektornak a vezérigazgató.

Változás van a baromfifogyasztásban

A Sága 2015-ben jelentős, 9 milliárd forint feletti forgalmat ért el, Keleti Zsolt az idei évben ehhez képest körülbelül 5-6 százalékos növekedésre számít belföldön. A folyamatos növekedés egyik oka véleménye szerint, hogy a válságból kifelé lábalva a vásárlók megint elkezdték a magasabb minőségű termékeket keresni a polcokon.

A válság alatt sem kevesebbet vásároltak az emberek a feldolgozott baromfitermékeből, hanem beérték a gyengébb minőséggel, most azonban fordulni látszik ez a trend.

Az export idén csökken, de a snackvirsli fordulatot hozhat

Az exporton számít némi csökkenésre a Sága idén, mert kirostáltak olyan külföldi vevőket, akikkel nem érte meg együttműködni. Bár így növekszik az export hatékonysága, forintban számolva csökkenés lesz 2016-ban a tavalyi számokhoz képest. Jövőre szeretnének ezen változtatni, és az olyan termékekben bíznak, mint a snackvirsli, amely óriásit robbant a hazai piacon. Ezen kívül a gyermektermékeket tartja még erősnek a kínálatból: a húsiparban más gyártónak nincs olyan terméke, ahol nemcsak mesefigurák vannak a csomagoláson, hanem magát a terméket kifejezetten gyereknek fejlesztették.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?