Vigyázat! - Veszélyes tortákat árusítanak a neten

agrarszektor.hu
Betiltotta egy, az egészségre ártalmas torta forgalmazását a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). Az interneten szabálytalanul értékesített termékben a megengedett határértéknél nagyobb mennyiségben mutatták ki az úgynevezett azorubin (E122)színezéket. A NÉBIH azonnali hatállyal beszüntette a cukrász végzettség nélküli személy tevékenységét. A hivatal arra kéri a fogyasztókat, hogy fokozott óvatossággal rendeljenek élelmiszert az interneten.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Közérdekű bejelentés miatt indított vizsgálatot a Nébih egy cukrász végzettség nélküli személy ellen - közölte a hivatal. Az illető olyan színes formatortákat értékesített az interneten, amelyeket ellenőrizetlen háztartási körülmények között készített. A hivatal szakemberei analitikai laboratóriumban vizsgálták meg a tortát, amelyben a határérték feletti mennyiségben mutatták ki az úgynevezett azorubin (E122) nevű ételfestéket.

Az azorubin egy szintetikus színezék, amely az élelmiszereket pirosra festi, vízben jól oldódik és a fénnyel, hővel szemben ellenálló. Szakemberek szerint a fogyasztása az érzékenyeknél allergiát okozhat, nagyobb mennyiségben pedig súlyosabb mellékhatásokat is kiválthat.

A 2015. április elsejétől érvényes, azorubin felhasználásról szóló közösségi és hazai szabályozás szerint a nem csomagolt élelmiszereknél is kötelező a fogyasztókat tájékoztatni a színezék nevéről, vagy annak E-számáról. Emellett fel kell tüntetni azt is, hogy az a gyermekek tevékenységére és figyelmére káros hatást gyakorolhat-e.

A Nébih azonnali hatállyal megtiltotta a tevékenység folytatását, az illető pedig felszámolta azt az internetes felületet, amelyen a tortákat forgalmazta. A hivatal felhívja a fogyasztók figyelmét, hogy internetes vásárlás esetén is csak biztonságos, hivatásos élelmiszer-forgalmazótól, élelmiszer-előállítótól vásároljanak.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?