Áfacsökkentés: különadóval sújthatják a láncokat

agrarszektor.hu
Megkezdték a román áruházláncok az élelmiszerár-emeléseket annak érdekében, hogy maguk tehessék zsebre a júniustól esedékes, jelentős ottani áfacsökkentést. A román miniszterelnök különadót helyezett kilátásba, ha a láncok lenyelnék az adómérséklést. Sokan Magyarországon is úgy vélik, hogy az élelmiszerhálózatok nem adják majd tovább a fogyasztóknak, ha a sertés tőkehús áfája jövőre 27 százalékról 5 százalékra csökken. A kereskedők azonban úgy nyilatkoztak, hogy nem tennék zsebre az adókülönbséget.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Megfenyegette Victor Ponta román miniszterelnök a Romániában működő áruházláncokat, hogy különadót vetnek ki, ha a kereskedők megpróbálják "zsebre tenni" a szomszédos országban elhatározott, jelentős áfacsökkentést. Mint ismert, a román kormány a közelmúltban sürgősségi rendeletet fogadott el arról, hogy júniustól 24 százalékról 9 százalékra csökkenti valamennyi élelmiszer és alkoholmentes ital áfakulcsát.

A román sajtó szerint ugyanakkor egyes kereskedők máris fokozatos áremelésekbe kezdtek, hogy legyen miből végrehajtaniuk az áfacsökkentést, így abból maguk húzzanak hasznot. Ponta viszont kijelentette, hogy a spekulánsokra akkora különadót vethet ki, hogy amit az egyik oldalon nyerészkedésből megszereznek, vissza kell majd fizetniük a másikon. A nagy áruházláncok szövetsége viszont elutasította a vádakat, és piaci mozgások miatti kisebb árkiigazításokról beszél.

Magyarországon hasonló aggodalmakat fogalmaznak meg egyesek azzal kapcsolatban, hogy a kormány jövőre 27 százalékról 5-re mérsékelné a sertés tőkehús áfáját. Felvetődik, hogy az üzletláncok nálunk is lenyelik majd az adómérséklést, így abból a fogyasztók keveset érzékelhetnek majd. Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára ugyanakkor az agrárszektor.hu-nak úgy nyilatkozott, hogy a kereskedők a verseny miatt továbbadják majd az adómérséklést.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06