NETA-vita: határozott nemet mondanak a Surján-javaslatra

agrarszektor.hu
Nem támogatja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) azt a javaslatot, amely a népegészségügyi termékadó (NETA) növelését célozza. Az adóemelés lehetőségét nemrég Surján László, a Kereszténydemokrata Néppárt alelnöke vetette fel. A kamara szerint viszont a NETA-t nem növelni, hanem csökkenteni kellene, mert a magyar élelmiszeripar adó- és járulékterhei messze meghaladják az európai versenytársakét.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Nemzetközi szinten is kiemelkedő mértékű az élelmiszerekre kivetett 27 százalékos hazai ÁFA, csakúgy, mint az élelmiszer termékpálya szereplőire kirótt élelmiszerlánc-felügyeleti díj és a NETA - közölte a NAK. A csökkenő fogyasztás és a növekvő állami elvonások a szükséges beruházások elmaradását, vállalkozások csődjét és több ezer munkahely megszűnését eredményezték. Az ágazatot az elmúlt három évben egyre nagyobb mértékben terhelték a különféle extraadók, összesen ötvenmilliárdos többletköltséget okozva a szektornak. 

Az ÉFOSZ is ellenzi a Surján-javaslatot
A közelmúltban Surján László a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) alelnöke beszélt arról, hogy pártja a népegészségügyi termékadó kiszélesítését javasolja. Ezt követően az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége (ÉFOSZ) is úgy foglalt állást, hogy nem ért egyet az elképzeléssel. Az ÉFOSZ szerint a leépülő kapacitások, a romló versenyképesség miatt a boltok polcain 90 százalékról 65 százalékra esett vissza a magyarországi termékek aránya az uniós csatlakozás óta. Ebben érdemi szerepe volt a népegészségügyi termékadó bevezetésének is, mivel aránytalanul sújtotta a kis- és középvállalkozásokat, jelentős gazdasági károkat okozva a számukra.

A NAK szerint a népegészségügyi mutatók javítása fontos társadalmi feladat, de ezt nem az egyes termékcsoportok megadóztatásával, hanem a valamennyi érintett közreműködésével létrehozott társadalmi összefogással kell megoldani. A kamara támogatja az "Együtt a fogyasztókért" elnevezésű kezdeményezést, amely a magyar élelmiszeripari cégeket ösztönzi arra, hogy kiemelt figyelmet fordítsanak a népegészségügyi szempontokra.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?