El sem hisszük, mennyi adó tűnik el

agrarszektor.hu
Összesen 86 milliárd forint áfát csaltak el az élelmiszerpiacon az elkövetők azokban az ügyekben, amelyeket 2011 óta derített fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). Az idén bevezetett elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszerben (ekáer) az élelmiszerekre szigorúbb szabályok vonatkoznak, ezért a NAV szerint a visszaélések kiszűrése hatékonyabbá válhat.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Egyebek között liszttel, cukorral, étolajjal, kávéval és húsokkal követtek el adóvisszaéléseket egyes elkövetők a 2011 óta felderített ügyekben, amelyek kapcsán a NAV pénzügyi nyomozói mintegy 400 eljárást indítottak és 86 milliárd forintnyi áfacsalást tártak fel - derül ki a hivatal közleményéből. A NAV az ellenőrzésekkel többször megakadályozta, hogy emberi egészséget veszélyeztető élelmiszerek kerüljenek az üzletek polcaira. Például hűtés nélkül szállított nyers hús, magyar árunak feltüntetett lengyel paradicsom, hűtés nélküli kamionban hordóban szállított feltört tojás akadt fenn a NAV és a Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal (Nébih) közös ellenőrzésein.

A szervezet szerint a január elsejétől bevezetett új ekáerben az élelmiszerekre szigorúbb szabályok vonatkoznak, így mostantól az ellenőrzések hatékonysága javulhat. A kockázatos élelmiszereknél például a 200 kilogrammnál nehezebb, illetve adó nélkül 250 ezer forintot meghaladó értékű szállítmányokra is ekáer-számot kell kérni, függetlenül attól, milyen járművel szállítják azokat. Kockázatos élelmiszernek minősülnek többek között a friss, hűtött vagy fagyasztott húsfélék, a húskészítmények és a halak, a tej, a tejtermékek, a tojás, a méz, a zöldségfélék, a gyümölcsök, a kávé, a bors, a paprika, a rizs, a hajdina, a liszt, a cukor, az olaj és a margarin.

Az élelmiszerek esetében a Nébihnél be kell jelenteni az első magyarországi tárolási helyet és az azt üzemeltető élelmiszer-vállalkozót. A kockázatos élelmiszerek és termékek után február 1-jétől úgynevezett kockázati biztosítékot is fizetni kell. Az ekáer-rendszer az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság hatáskörébe tartozó termékek esetén kizárólag az élelmiszerlánc-felügyeleti információs rendszer azonosítóval rendelkező ügyfelek szállítmányához ad számot - áll a NAV tájékoztatásában.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?