Itt a lista: ezeket az üzleteket zárja be a magyar Tesco!

agrarszektor.hu
Hivatalosan is bejelentette a Tesco, amiről már napok óta érkeztek a hírek, hogy 13 üzletét bezárja Magyarországon. Az üzletbezárások több mint 500 dolgozót érintenek, akiket ma tájékoztatnak. A lépést azzal indokolja a Tesco, hogy a jogszabályi változások miatt jelentősen megemelkedtek a működési költségei itthon.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A Tesco ma bejelentette, hogy bezárja 13 üzletét Magyarországon. Az elmúlt időszak jogszabályi változásainak hatására jelentősen megnőttek a Magyarországon működő kiskereskedelmi láncok működési költségei, továbbá a jövőben a jogszerű működés csak a nyereséges vállalatok számára lehetséges. Mindezek hatására sürgetőbbé vált az áruházak eredményességének felülvizsgálata - áll a Tesco közleményében.

A bezárandó boltok körülbelül az öt százalékát jelentik a hazai hálózatnak és inkább a közepes méretűeket szünteti meg a Tesco. Összesen 222 boltjuk van az országban. Nigel Jones, a Tesco magyarországi vezérigazgatója elmondta:
"A magyarországi Tesco hosszú távú működését és eredményességét szeretnénk biztosítani azzal, hogy bezárjuk 13 áruházunkat...Számunkra most az a legfontosabb, hogy az érintett áruházakban dolgozó munkatársainknak a Tescón belül találjunk más munkalehetőséget."


A bezárásra kerülő budapesti üzlet, forrás: Google Street View

A 13 áruház bezárása több mint 500 munkatársat érint. A Tesco döntéséről a mai napon tájékoztatja az érintett megyei kormányhivatalok munkaügyi központjait és a szakszervezeteket, utóbbiakkal a jogszabályokban rögzített 7 nap elteltével megkezdi a tárgyalásokat. A vállalat ma tájékoztatja az érintett áruházakban dolgozó munkatársakat az áruház bezárásának bejelentését követő lépésekről.


A bezárásra kerülő üzletek, forrás: Tesco-Global Áruházak

 

Globális gondok a Tescónál
A Tescónál globális szinten is problémák vannak, ugyanis a cég 96 éves története alatt nem volt példa olyan drámai évre, mint a tavalyi. Négy profit warningot tett közzé a társaság és egy könyvelési botrány is sújtotta, ami miatt 263 millió fonttal kellett módosítani a profitszámokat. Több vezetőnek távoznia kellett, szeptemberben új vezérigazgató érkezett a céghez, akinek a feladata, hogy "rendet tegyen". A szorult nemzetközi helyzetben talán az sem véletlen, hogy Magyarországon is karcsúsít a vállalat.
Magyar okok

A Portfolio korábban több cikkében is beszámolt arról, hogy a külföldi tulajdonú kiskereskedelmi cégek életét több törvénnyel is alaposan átírta a kormány. A Tesco a mai bejelentésével lényegében ezekre a számára negatív kormányzati lépésekre reagált (a Spar magyarországi cége fejlesztések elhalasztásával és a franchise-hálózat erősítésével reagált).

A kormányzati intézkedések a következők:

1. Sávossá tette a kormány az élelmiszer-lánc felügyeleti díjat, a legmagasabb árbevételű cégek terhelése akár a 30-szorosára is emelkedhet.

2. Egy tavaly decemberi törvénymódosítással az eredetileg 2014. december 31-én lejáró plázastop meghosszabbításra került. A változás értelmében a korábbi 300 négyzetméteres eladótérre vonatkozó korlátozás helyett bruttó 400 négyzetméter lesz a még különengedély nélkül létrehozható üzletek nagysága. Az ennél nagyobb üzletek esetében a bővítés illetve építés esetében az országos illetékességgel eljáró Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal vezetőjének szakhatósági állásfoglalását kell beszerezni.

3. Szintén egy tavalyi törvény mondta ki: 2017 januárjától nem értékesíthet napi fogyasztási cikkeket veszteséges vállalkozás, ha éves árbevétele meghaladja a 15 milliárd forintot.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?