Az USA legjobbjaival vetekszik Magyarország nagy tejtermelő telepe

Az USA legjobbjaival vetekszik Magyarország nagy tejtermelő telepe

agrarszektor.hu
Éves szinten mintegy 14 millió liter tejet értékesítünk. Az egy nap alatt előállított zsír és fehérje szárazanyag előállításunk pedig tehenenként 3 kilogramm, amit csak az USA telepeinek legfelső 5 százaléka tud produkálni - mondta el Sukola András, a beledi Extra Tej Kft. cégvezetője. A szakember beszélt arról is, hogy bár az elmúlt év második felében már veszteséges volt a tejértékesítés, az első félév eredményeinek köszönhetően pozitív évet zárhattak 2023-ban. A jövőbeli terveiket illetően a cégvezető elmondta, hogy szeretnék folytatni a technológiai fejlesztéseket, valamint új borjúnevelőt és növendékistállókat létesíteni. A Portfolio Csoport 2023-ban is díjazta a legsikeresebb és legkiemelkedőbb agrárgazdasági szereplőket, 2023-ban a Portfolio az Év állattenyésztője díjat Sukola András kapta.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Igazából az agráregyetem elvégzése után én nem szerettem volna az állattenyésztést választani, valamilyen szinten a növénytermesztés irányába mentem el, ezért csináltam növényorvosi diplomát is. Ide, a céghez is úgy kerültem, hogy növénytermesztéssel foglalkoztam két évig

- árulta el lapunknak Sukola András, aki 2023-ban elnyerte a Portfolio Csoporttól az Év állattenyésztője díjat. Az Extra Tej Kft. cégvezetője elmondta, hogy éves szinten 14 millió liter tejet értékesítenek, ami 2023 első félévében még pozitív mérleget tudott produkálni, de júliustól nekik is 7-8 forint veszteségük volt tejkilogrammonként.

EZ IS ÉRDEKELHET

A szakember beszélt arról is, hogy napjainkban a laktációs termelésnek a mondott száma már nem mutatja meg a telepi munka színvonalát, ezért a világban már inkább az értékesített tejről beszélnek, illetve van egy kifejezés, ami az egy nap alatt előállított zsír és fehérje szárazanyagot mutatja. Ez a beledi Extra Tej Kft.-nél tehenenként 3 kilogramm, ami egy olyan érték, amit csak az USA telepeinek legfelső 5%-a tud produkálni. A szakember beszélt arról is, hogy mind a genetikában, mind pedig a technológiában nagyot léptek előre az évek során. Sukola András elmondta, hogy a mélyalmos istállókból átálltak a pihenőboxos tartásra, megtanultak jó minőségű tömegtakarmányt keverni, és úgy képezni a dolgozókat és a menedzsmentet, hogy ki is tudják szolgálni a megnövekedett igényeket.

Nagyságrendileg 1050-1100 között mozog a tehénállomány, az üszőszaporulatot a telepen tartják, a kis bikákat pedig legkésőbbi választási korig értékesítik. Sukola András elmondta, hogy ezzel a teljes állomány egy telepen található meg, amivel az ország legnagyobbjai közé tartoznak. A cégvezető elárulta, hogy szeretnének pályázni, borjúnevelőben és növendékistállókban gondolkodnak. A szakember kifejtette, hogy a pályázati anyagot mindenképp elkészítik, de még nem tudják, mennyire fogják tudni megvalósítani a beruházást.

Sukola András végezetül beszélt arról is, hogy a magyar tejtermékeknek el kell érnie azt a minőséget, amit a vásárló le akar venni a polcról, mert ha ezt a külföldi termékektől kapják meg, akkor azokat fogják választani. Mint fogalmazott,

olyan termékeket kell fejlesztenie a tejipari vállalatainknak, amik meg fogják állni a polcokon a helyüket.

EZ IS ÉRDEKELHET

Címlapkép forrása: Agrárszektor

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?