Eldurvult a helyzet a Balatonnál: falánk kártevők jelentek meg a tóban

Eldurvult a helyzet a Balatonnál: falánk kártevők jelentek meg a tóban

agrarszektor.hu
Megjelentek az idei törpeharcsa ivadékok a Balatonon. Bár a rajokban úszó kis kártevőből kevesebbet észleltek 2023-ban, mint előző évben, a szakemberek már megkezdték a gyérítésüket.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az elmúlt két hétben elkezdtek megjelenni az idei törpeharcsa-ivadékok a partszéli vizekben és a kikötőkben. Ezeket a fekete labdaként, rajokban úszó kis kártevőket szerencsére könnyű észrevenni. Bár 2023-ban valamivel kevesebb rajt észleltek, mint az előző év hasonló időszakában, a Balatoni Halgazdálkodási Zrt. munkatársai már megkezdték a törpeharcsa-ivadékok gyérítését a sűrű szövésű merítő szákokkal. A néhány centis ivadékok egy gyors mozdulattal könnyen kiemelhetők, és erre is buzdítanak minden horgászt is - írta meg az Infostart a vállalat információi alapján.

A vállalat egyik halőre elmondta, hogy először Balatonbogláron a Jamai-patakon, utána pedig Fonyódon, a Keleti-Bozót-csatornán gyűjtötték az ivadékokat. A csatornák mindkét oldalán lévő töltést lassan végigjárva, az erre készült merítőnyéllel, azon apró szemű merítőfejjel szerelve dolgoztak. A két területen összesen 34 darab, változó méretű törpeharcsa "ivadékfelhőt" tudtak kimerni. A munka végén az összegyűjtött ivadék mennyiségét úgy becsülték meg, hogy egy kisebb pohárnyi ivadék súlyát lemérték, amelyben a jellemző szórásnak megfelelően 1-3 centiméter hosszú halak voltak, majd a számolás után kapták meg, hogy a lemért pohárnyi 55 gramm törpeharcsa ivadék 154 egyedből állt. Ebből számították a végeredményt: ezen a napon összesen 5545 gramm, 15 526 db törpeharcsát sikerült kifogni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?