Fertőző betegség jelent meg ebben a magyar térségben: méhzárlatot rendeltek el

Fertőző betegség jelent meg ebben a magyar térségben: méhzárlatot rendeltek el

agrarszektor.hu
Fertőző betegség ütötte fel a fejét Nógrád vármegyében: egy héhalmi méhészetben a mézelő méhek nyúlós költésrothadása nevű betegséget azonosították. Emiatt több környező települést érintően méhzárlatot rendeltek el az illetékes állategészségügyi szakemberek. A méhészek szerint a karantén a lehető legjobb esetben is hat hétig fog tartani.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Rossz hírek érkeztek a Nógrád vármegyei Héhalomból: a község közigazgatási területére vonatkozóan, valamint annak öt kilométeres körzetét érintően a mézelő méhek nyúlós költésrothadása betegség miatt állategészségügyi szempontból zárlatot rendeltek el - írta meg a NOOL.hu. A Nógrád Vármegye Kormányhivatal Pásztói Járási Hivatalának határozata szerint az intézkedés Héhalom mellett Kisbágyont, Egyházasdengeleget, Erdőtarcsát és Palotást is érinti. A rendelet értelmében a zárlat ideje alatt a megadott területről tilos a méheket, azok nyers termékeit, illetve a betegséget terjesztő anyagokat, tárgyakat, úgymint a mézet, a kaptárt, vagy épp a méhészeti felszerelést kivinni. Szintén tilos méheket bevinni a zárlat alatt álló területre, vagy azon belül méhcsaládokat költöztetni, szállítani például egyik udvarból a másikba. Mindemellett a rendelet által érintett valamennyi méhészet összes méhcsaládját át kell vizsgálnia a méhegészségügyi felelősnek a nyúlós költésrothadás nyomai után kutatva.

A hírt Bakos József, Héhalom polgármestere is megerősítette, míg Szűcs Ferenc palotási méhész elárulta, hogy a helyi méhészek számára lesújtó állapot körülbelül egy hete áll fenn. A méhcsaládokat két hét múlva újraellenőrzik majd a szakemberek, és amennyiben nem találnak újabb gyanús esetet, akkor megvalósulhat a lehető legelőnyösebb forgatókönyv: elrendelése után hat héttel megszűnhet a zárlat. Ugyanakkor, ha a méhegészségügyért felelős szakemberek további nyúlós költésrothadással fertőzött családokat találnak, akkor ez az időtartam akár hónapokkal is kitolódhat.

Szűcs Ferenc beszélt arról is, hogy csak neki hozzávetőlegesen 80 méhcsaládját érinti a karantén, amelyekkel vándorolnia kellene, de a szabályok értelmében nem kelhetnek útra, hiába virágoznak teljes pompájukban az akácerdők. Azok a vándorméhészek pedig, akik korábban érkeztek ide családjaikkal, szintén nehéz helyzetbe kerültek, hiszen ők sem hagyhatják el a területet, nem állhatnak tovább - mutatott rá a palotási méhész, aki azt is hangsúlyozta, hogy egyik méhész sem tehető felelőssé amiatt, hogy ez a betegség felütötte a területen a fejét. Szűcs Ferenc azt is elárulta, hogy a nyúlós költésrothadás ellen bevett eljárás a fertőzött családokat tartalmazó kaptárak kiégetése, hozzátéve, hogy a betegséggel frissen fertőzött családokért a megsemmisítésük után jelentős kártérítést fizet az állam. Ugyanakkor a szomorú tény az, hogy azok már nem gyűjtenek több mézet a szezonban, ami még ennél is nagyobb kiesést jelenthet a méhészeknek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?