Rengeteg dán marha kerülhet Oroszországba: de mi köze ehhez a magyaroknak?

Rengeteg dán marha kerülhet Oroszországba: de mi köze ehhez a magyaroknak?

agrarszektor.hu
A háború nemcsak Magyarország, hanem egész Európa mezőgazdaságát felkavarta, nincsen ez másként Dániában sem. A helyi gazdák aggódnak, mivel Magyarország közbeiktatásával juthatnak dán szarvasmarhák Oroszországba. Az uniós szankciók a haszonállatokra és az élelmiszerekre nem vonatkozik ugyan, a gazdák félelmeinek középpontjában a dán mezőgazdaságban dolgozó közel 5000 ukrán áll. A háború kitörése után sokan a családjukkal együtt érkeztek Dániába, most azonban előfordulhat, hogy ők nevelik fel a haszonállatokat Ororszországnak.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Sokan családjukkal együtt, a háború kirobbantása után érkeztek Dániába. Most előállhat egy olyan helyzet, hogy ők maguk nevelik fel a haszonállatokat Oroszországnak. Oroszország sok éven át a dán tejelő tehenek egyik fő importőre volt, ám a háború kitörése után a gazdákat képviselő szervezetek úgy döntöttek: nem segítik ilyen formában sem Oroszországot, leginkább az ukrán mezőgazdasági munkások iránti tiszteletből. A dán Avisen Danmark cikke szerint hiába a szép elhatározás, egyes jelek arra utalnak, hogy dán marhák kerülnek Oroszországba, Magyarország közbeiktatásával - írja az rtl.hu.

EZ IS ÉRDEKELHET

Azt fontos kiemelni, nincsen semmilyen akadálya jogilag annalk, hogy az EU-ból, akár hazánkból vagy bármely másik tagországból élő állatokat exportáljanak Oroszországba. A szankciók részeként az EU több import- és exportkorlátozást vezetett be az oroszokkal szemben. Ezeket a szankciókat pedig úgy alakították ki, hogy az orosz gazdaságnak a lehető legnagyobb kárt okozzák, ugyanakkor az ne csattanjon a lakosságon. Ezért hát unióból tilos többek között exportálni bizonyos élvonalbeli technológiákat, egyes szállítóeszközöket, energiaipari berendezéseket, polgári és katonai célokra egyaránt felhasználható termékeket stb. Viszont ezek a korlátozások az élelmiszerekre vagy a gyógyszerekre nem vonatkoznak. A haszonállatok is olyan termékeknek minősülnek, amelyekhez az orosz lakosságnak továbbra is hozzá kell férnie.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ugyanakkor olyan szervezetek, mint a Dán Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Tanács és a Dán Tejipari Szövetség a fenti szankciók mellett arra az álláspontra jutottak, hogy nem akarják, hogy a dán mezőgazdaság szarvasmarhákkal segítse Oroszországot. Miközben a közvetlen szarvasmarha-szállítások valóban teljesen leálltak Oroszország felé, a Magyarországra irányuló eladások olyan jelentősen megnőttek, hogy ez gyanúra ad okot. Ugyanis semmi jel nem utal arra, hogy a magyarországi tejtermelés élénkülne. Az Avisen Danmark szerint azonban a dán mezőgazdasági ágazatban arról beszélnek, hogy egyes gazdák továbbra is élő állatokat adnak el Oroszországnak Magyarországon keresztül. A Dán Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Tanács próbálta felgöngyölíteni, hogy van-e a híreszteléseknek alapja, januárban kezdték el felvenni a kapcsolatot a haszonállat-exportőrökkel

- írja a lap.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?