Nagy a baj: óriási veszély fenyegeti a méheket Magyarországon

Nagy a baj: óriási veszély fenyegeti a méheket Magyarországon

agrarszektor.hu
Az enyhe, tavaszias időben már január első napjaiban megjelentek a méhek, ami nem jelent túl sok jót hosszú távon. Az elmúlt időszak igen enhye, melegrekordokkal tűzdelt időjárása nem csak a növények számára lehet megterhelő, hanem a méhek szempontjából is kétoldalú.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A méheknél ugyanis 8 fok felett beszélhetünk a kaptárból kirepülésről - ezért nem túl meglepő, hogy a napokig tartó, délnyugaton néhol akár 15-18 fokos időben több helyen is méhekkel találkozhattunk. Ennek a méhek szempontjából van egy fontos előnye, mégpedig, az, hogy ki tudják engedni az ürüléküket. A hideg időben ugyanis mézzel táplálkoznak a kaptárban, ennek van salakanyaga, de ezt ideális esetben 180 napig vissza tudják tartani. Bent nem piszkítanak a méhek, rendezett, higiénikus társadalom az övék. Ilyenkor viszont kihasználják a meleg időt és kint végzik el a dolgukat - írja az Időkép.

EZ IS ÉRDEKELHET

A jó méhész értékes táplálékot (minőségi mézet) hagy bent a családoknak a kaptárban, ezzel biztosabb a sikeres áttelelés. A fő probléma a téli idő előtti kirepüléssel az, hogy előbb elfásulnak a méhek. Korábban kezdik el a fiasítást/szaporodást, ezzel az atkák is korábban támadják a  családokat. Az atkák elleni védekezés komoly anyagi és fizikai megterhelés a gazdáknak

- osztotta meg gondolatait Tamási Gábor, méhész.

Ha 60 napig nem jönne meleg periódus a hideg időben, az atkák terméketlenné válnának, nem tudnának szaporodni. Egy jó példa, hogy a két héttel korábban elkezdett fiasítás megháromszorozza az atkák számát a kaptáron belül a nyár végére. Ezért jelent óriási problémát az átlagnál enyhébb idő. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 14. 05:58