Levelet írtak Orbán Viktornak a magyar baromfisok: azonnali lépéseket sürgetnek

Levelet írtak Orbán Viktornak a magyar baromfisok: azonnali lépéseket sürgetnek

agrarszektor.hu
Levelet írt Orbán Viktornak a Baromfi Termék Tanács (BTT) elnöke, amelyben azonnali intézkedéseket kér az baromfiágazat megsegítésére. Csorbai Attila kiemelte, hogy az elmúlt időszak költségnövekedései és az orosz-ukrán háború olyan komoly nehézségeket okoznak a magyar baromfitartóknak, amelyeket azok rövidtávon sem képesek elviselni.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Levelet írt Orbán Viktor miniszterelnöknek és Nagy István agrárminiszternek a Baromfi Termék Tanács (BTT) elnöke. Ahogy a szervezet honlapján olvasható, Csorbai Attila levelében arra hívta fel a figyelmet, hogy akár élelmezésbiztonsági veszélyt is jelenthet, ha az állattenyésztési szektor, ezen belül a legnagyobb szereplőnek számító magyar baromfiágazat működése sérül. Amint a szakember fogalmazott,

az elmúlt időszak gazdálkodási körülményei drasztikus költségnövekedést okoztak, amelyet az orosz-ukrán háborús konfliktus tovább fokozhat. A BTT szerint mindent el kell követni annak érdekében, hogy a hazai állatállomány táplálásához nélkülözhetetlen takarmányszükséglet Magyarországon maradjon, és az megfelelő árakon biztosítható legyen. Az ágazati energiakiadásokat pedig a lakosságihoz hasonló rezsicsökkentéssel kellene tompítani.

Csorbai Attila kitért arra is, hogy

az utóbbi időszakban olyan mértékben változtak a baromfiágazat termelési körülményei, hogy a kialakult helyzetet a legtöbb vállalkozás már rövidtávon sem képes elviselni. A szektorban a Covid-járvány, az állategészségügyi helyzet, illetve az energia- és a takarmányárak növekedése rendkívüli nehézségeket okozott, amelyeket az orosz-ukrán konfliktus piaci hatásai most tovább fokoznak.
A baromfiágazatban a legnagyobb költségtényezőt a takarmánykiadások jelentik, amelyek mára 50-60%-kal növekedtek, és az orosz-ukrán háború újabb jelentős áremelkedéshez vezethet. Ezért az itthon megtermett takarmánygabonákat a hazai takarmányszükséglet biztosítására kell fordítani, amelynek érdekében kiviteli és/vagy árkorlátozásokra és kedvezményes finanszírozási megoldásokra van szükség. Ha ez nem történik meg, a hazai állatállomány drasztikusan csökkenhet, ez pedig élelmiszer-ellátási zavarokat idézhet elő

- hívja fel a figyelmet a BTT.

Mivel az állattenyésztés és az állatitermék-előállítás energiaigényes folyamat, a gáz és az elektromos energia drágulása súlyosan érintette a baromfiágazati vállalkozásokat is. Ezért a BTT megítélése szerint az alapvető élelmiszereket termelő termékpályákon a lakosságihoz hasonló rezsicsökkentésre lenne szükség annak érdekében, hogy a vállalkozások energiakiadásait mérsékelni lehessen, és az állati termékek hazai előállítása megfelelő színvonalon folytatódhasson.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?