Veszélyes állatbetegség jelent meg Romániában: sok gazdaság érintett

Veszélyes állatbetegség jelent meg Romániában: sok gazdaság érintett

agrarszektor.hu
A kergemarha-kórhoz hasonló súrlókór tört ki két romániai juhtelepen, 750 állat érintett. A hatóságok korlátozásokat vezettek be az érintett területeken és az Arad megyei Bocsig község gazdaságaiban is.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A súrlókór nagyon hasonlít a kergemarha-kórhoz. A fertőző szivacsos encephalopathiák (Transmissible Spongioform Encephalopathy, TSE) a központi idegrendszer lassan kialakuló, progrediáló, gyulladásos jelenségek nélküli, degenerációval járó betegségei, amelyek során az agy- és a gerincvelő idegsejtjeiben vacuolumok jelennek meg, az idegsejtek állománya szivacsszerűvé válik, egy részük pedig elhal - írja az aradon.ro-ra hivatkozva a Magyar Állattenyésztők Szövetsége

A betegség megjelenését követően Romániában a hatóságok korlátozásokat vezettek be az érintett területeken és az Arad megyei Bocsig község gazdaságaiban is. A vizsgálatak során több állatnál már az első tesztek súrlókórra pozitívnak bizonyultak. Jelenleg egy második mintasorozat feldolgozása zajlik, mielőtt döntenek az állatok lehetséges levágásáról.

A betegség hosszabb-rövidebb idő alatt a gazdaszervezet pusztulásához vezet. A spongioform encephalopathiák a háziállatokban és az emberben egyaránt előfordulnak. A betegséget gyógykezelni nem lehet. A betegség lappangási ideje átlagosan 3-5 év, így a betegség a felnőtt állatokat érinti, különösen 4-5 éves korban. Mindkét nem és minden fajta egyaránt fogékony iránta. Az állományban csak néhány egyed betegszik meg, a betegség állományon belül horizontálisan (állatról-állatra) nem terjed. A betegség klinikai lefolyása általában két héttől néhány hónapig, de esetenként akár évekig is eltarthat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Drágul a bárány Európa-szerte
Állattenyésztés

Drágul a bárány Európa-szerte

Különösen a könnyű bárány ára emelkedett – egy hét alatt 3 százalékot nőtt, de Bulgáriában kétszámjegyű a drágulás mértéke.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 14. 05:58