Tombol a kitiltási botrány: rengeteg magyar gazda veszít ezzel milliókat évente

Tombol a kitiltási botrány: rengeteg magyar gazda veszít ezzel milliókat évente

Hatalmas veszteséget okoz az afrikai sertéspestis (ASP) hazai és európai jelenléte a magyar sertéságazatnak, csak 2021-ben minimum 40-45 milliárd forint árbevétel-kiesést eredményezett a vírus a magyarországi sertéstartóknak - tájékoztatta az Agrárszektort a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Azzal, hogy a távol-keleti országok az ASP hazai megjelenését követően leállították a sertéshús- és húskészítmény-exportjukat, és 2020-ban Németországban is megjelent a sertéspestis, rengeteg pénztől estek el a termelők, emellett az is brutálisan megnehezíti a gazdák életét, hogy a korábbi évekhez képest meglehetősen többet kell költeniük járványvédelemre, sőt számos járványvédelmi beruházást kellett végrehajtaniuk.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Habár az utóbbi hónapokban inkább a madárinfluenza került előtérbe Magyarországon, az afrikai sertéspestis továbbra is változtatlanul pusztít hazánkban. Habár az ASP betegséget Magyarországon ez idáig kizárólag a vaddisznó-állományban mutatták ki, és a hazai házisertés-állományban még nem jelent meg, a vírus jelenléte hatalmas károkat okoz a termelőknek, és az egész sertéságazatnak. 

A 2020/2021-es vadászati év során a vadászatra jogosultak diagnosztikai kilövés keretében 149.684 db vaddisznót ejtettek el, ebből 934 bizonyult pozitívnak. Ezenkívül 6.622 db elhullottan talált vaddisznóból vettek mintát, amiből 4.764 db adott pozitív eredményt. A 2021/2022-es vadászati év pontos adatai csak március elején, a vadászati év lezárása után állnak majd rendelkezésre, így jelenleg a pozitív esetek számáról tudunk adatot szolgáltatni: összesen 3.561 pozitív eredmény született 2021-ben, amelyből 643 állománygyérítés során kilőtt vaddisznó volt, 2.918 esetben pedig elhullottan talált állatból mutatta ki a laboratórium az ASP vírusát

 - tudta meg az Agrárszektor a Nébih-től. Hozzátették, a legfertőzöttebb megyék továbbra is az északi országrészben találhatók: Borsod megye 1.263, Heves megye 864 és Nógrád megye 728 pozitív esettel "vezeti a listát".

A sertéspestis felbukkanását követően számos harmadik ország vezetett be korlátozásokat Magyarországról származó sertéstermékek vonatkozásában. Teljes tiltás van érvényben Kína, Ausztrália, Belorusszia, Brazília, Dél-Afrika, Dél-Korea, Fülöp-szigetek, Kazahsztán, Malajzia, Mexikó, Mongólia, Peru, Tajvan, Thaiföld, Ukrajna esetében. Részleges tiltás érvényesül a következő EU-n kívüli országokba irányuló export esetén: Bosznia-Hercegovina, Chile, Japán, Kanada, Észak-Macedónia, Szerbia, Montenegró, Oroszországi Föderáció, Szingapúr, Vietnám - közölte lapunkkal a Nébih. Kiemelték, a vadon élő vaddisznók mozgatása az országon belül is tilos. A házisertésekre a fertőzött területről történő kiszállítás, illetve vágóhídra szállítás esetén vonatkoznak különleges előírások, járványvédelmi követelmények és mintavételek. Ugyanakkor magaskockázatú területen ezek a követelmények csak másik tagállamba történő élőállat-kiszállítás esetén lépnek életbe. Fertőzött területről élő sertés másik tagállamba szintén csak fertőzött területre szállítható, akár továbbtartásra, akár azonnali vágásra szánják.

Az, hogy a távol-keleti országok a vírus magyarországi megjelenésével egyidőben azonnal leállították a sertéshús- és húskészítmény-exportjukat, óriási veszteségeket okoz az ágazatnak. 2017-ben, az utolsó ASP-mentes évben Japánba és Koreába csaknem 20 ezer tonna sertéshúst értékesített Magyarország 83 millió euró értékben, ebbe a két országba a szállítás átlagára tonnánként 4150 euró körül alakult. Ugyanebben az évben a teljes sertéshúsexport 141 ezer tonna volt, melynek értéke 355 millió euró. 

Vagyis a két távol-keleti ország exportját levonva a maradék export 121 ezer tonna és 272 millió euró volt, mely tonnánként 2247 euró átlagárat jelent. Ebből már látszik: tonnánként több mint 1900 euróval fizetett többet a távol-keleti piac

 - tájékoztatott a Nébih a Magyarországi Sertéstenyésztők és Sertéstartók Szövetségének adataira hivatkozva. Az ASP miatt tehát 20 ezer tonna sertéshúst kellett máshol értékesíteni, ami a 2017-es számadatok alapján 38 millió eurós exportkiesést jelent. Ezért az ASP évi minimum 13,5 milliárd forint (355 Ft-os euróval számolva) veszteséget okoz a magyar sertéshús termékpályának. Ugyanakkor az exportkiesés költségei mellett a sertéstartókat közvetlen veszteségek is érték, hiszen a korábbi évekhez képest meglehetősen többet kellett költeni járványvédelemre, sőt számos járványvédelmi beruházást kellett végrehajtaniuk.

Az sem segített az ágazaton, hogy 2020-ban Németországban is megjelent az afrikai sertéspestis, aminek következtében az EU legnagyobb sertéstermelő országa is elveszítette az ázsiai export lehetőségeit, és gyakorlatilag "benn ragadt" a német sertés az EU-ban. Emiatt drasztikusan estek 2021-ben az élő sertés felvásárlási árak: a korábbi kilogrammonkénti 400-440 forintos felvásárlási ár 340-360 forintra zuhant vissza. 

Ennek következtében a termelők minden egyes értékesített hízósertésen 10 ezer forintot buknak. Magyarország 4,2-4,3 millió vágósertést állít elő, ami, a korábbi exportkiesés mellett, 2021-ben minimum 40-45 milliárd Ft árbevétel-kiesést jelent a magyar sertéstartóknak.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?