Történelmi döntést hozott a román bíróság a madarak vadászhatóságáról

Történelmi döntést hozott a román bíróság a madarak vadászhatóságáról

MTI
Romániai civil szervezetek keresete nyomán a Marosvásárhelyi Táblabíróság felfüggesztette 25 madárfaj vadászhatóságát - közölte a Milvus Csoport Madártani és Természetvédelmi Egyesület.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az Otus Egyesület által kezdeményezett, a Milvus Csoport és a Román Madártani Egyesület és más civil szervezetek által is támogatott perben kimondott ítélet ugyan még nem jogerős, de a kihirdetéstől azonnal életbe lép, és érvényesíteni kell. A természetvédő egyesületek keresetére a táblabíróság a Környezetvédelmi, Vízügyi és Erdészeti Minisztérium 2021/1460-as rendeletének a hatályát függesztette fel. A rendeletben a tárca 25 madárfaj vadászati kvótáját állapította meg abból a 39 fajból, melyek vadászata engedélyezett a 2021-2022-es vadászati idényben.

Szabó Andrea ügyvéd, az OTUS Egyesület képviselője szerint a román állam sajnos ismételten kudarcot vallott abban, hogy bizonyos fajok számára a vadászat ne jelentsen továbbra is veszélyt, populációk fenntartása és védelme szempontjából. A vadászható és az ezekkel közös élőhelyen osztozó fajok egyaránt veszélyben vannak.

A máris hatályba lépett bírósági határozat értelmében nem vadászható a dolmányos varjú, a vetési varjú, a mezei pacsirta, a fenyőrigó, a szarka, a szajkó, a vízityúk, a nyári lúd, a nagy lilik, a seregély, a balkáni gerle, a császármadár, a szárcsa, az örvös galamb, a kék galamb, a fürj, a tőkés réce, a csörgő réce, a kontyos réce, a fütyülő réce, az erdei szalonka, a csóka, a léprigó, az énekes rigó és a vadgerle.

Dan Hule, a Román Madártani Egyesület ügyvezető igazgatója elmondta, hogy már számtalan alkalommal felhívták a Környezetvédelmi, Vízügyi és Erdészeti Minisztérium figyelmét arra, hogy az éves vadászati kvóták megállapítása nem zajlik törvényes úton. A törvény értelmében ugyanis ezeket a kvótákat a román államnak világos tudományos módszertan alapján kellene megállapítania, meghatározva azt a kilőhető egyedszámot amely nem sodorja veszélybe az illető faj populációját. Az egyesület többször kérte egy olyan átlátható, tudományos adatokra épülő számítási módszer alkalmazását, amely figyelembe veszi a fajok populációinak helyreállási képességét, mortalitását, produktivitását és túlélési arányait. A Milvus Csoport képviselői szerint a bírósági győzelem egy újabb csendes vadászati idényt biztosít a vadászható madárfajok számára.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 17. 10:03