Giga beruházással koncentrálja gyártását a 40 éves Vitafort

Giga beruházással koncentrálja gyártását a 40 éves Vitafort (x)

agrarszektor.hu
Több mint 5 milliárd forintból épül az új takarmányüzem Dabason

Összesen 5 milliárd 98 millió forint értékű beruházással készül el az idén 40 éves jubileumát ünneplő Vitafort Első Takarmánygyártó és Forgalmazó Zrt. új gyártóbázisa a cég 12 hektáros dabasi telephelyén. Erről Kulik Zoltán, a társaság vezérigazgatója beszélt az új takarmányüzem ünnepélyes alapkőletételén a napokban. A cégvezető emlékeztetett arra, hogy a fejlesztést az állam 1 milliárd 682 millió forint vissza nem térítendő támogatással segítette.

A vezérigazgató felhívta a figyelmet arra, hogy jelenleg életünk és a piac eddigi legnehezebb időszakában vagyunk. A Covid, a kicsúcsosodó takarmányárak, az állattartó telepeket tizedelő megbetegedések, az export nehézségei a Vitafort Zrt.-nek is kihívást jelentenek. Mégis most kell a jövőről gondolkodni. A vállalatnál jelenleg is a dabasi telephelyen, de hat üzemben történik a gyártás, ugyanakkor minden lehetőséget meg kell ragadniuk hatékonyságuk növeléséhez. Ennek szellemében döntöttek az új, modern üzem mellett. Az 5800 négyzetméter hasznos területen, kilenc szinten felépülő, csaknem 40 méter magas ultramodern gyártóbázison a takarmánygyártás teljes folyamatát integrálják.

A munkálatokat februárban kezdték, a fejlesztés során új premix-, koncentrátum- és tápüzem épül fel két év alatt, mivel az üzem elindítását 2023 januárjára tervezik. A százezer tonna kiegészítő takarmány premix előállítására képes gyárral, ami másfél millió tonna kész- keveréktakarmány legyártására elegendő, 10 százalékos árbevétel- és hatékonyságnövekedést érhet el a Vitafort. A beruházás célja nem is a termelés növelése, inkább a versenyelőnnyel kívánnak ott lenni meglévő piacaikon, milliárdos nagyságrendű kutatás-fejlesztési programjaik is ezt segítik. A jövőben a mintegy 2000 féle végterméket előállító Vitafort Zrt. az egyes állatokra egyedenkénti takarmányozást nyújthat majd, akár az automatizált, robotizált istállóknak is - hangsúlyozta a cég vezérigazgatója. Kulik Zoltán szerint ugyanis a teljesen robotizált takarmánykiosztás az elkövetkező években egyre inkább előtérbe kerül majd, a Vitafort pedig erre elsőként kíván felkészülni az országban.



A Vitafort Zrt. egy nyolc gazdasági társaságot összefogó cégcsoport vezérhajója. A jelentős fejlesztést azért is tudják vállalni, mert a Vitafort csoport az elmúlt tizenkét évben óriásit fejlődött. Alkalmazottainak számát több mint kétszeresére, 400 főre, árbevételét csaknem négyszeresére, 31 milliárd forintra, az EBITDA-t pedig több mint háromszorosára, 1,5 milliárd forintra növelte.

 

 

 

(x)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?