Döbbenetes dolog derült ki a világ legnépszerűbb húsmarhafajtájáról

Döbbenetes dolog derült ki a világ legnépszerűbb húsmarhafajtájáról

agrarszektor.hu
A hazánkban kevésbé ismert Murrey Grey alternatívája lehet a világ legnépszerűbb húsmarhafajtának, az Aberdeen Angusnak - ez derül ki egy friss kutatásból, amelyben a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) kutatói is részt vettek. Az eredmények alapján a két fajta között csak színben mutatkozott markáns eltérés. A Murray Grey ezüstös külseje miatt nagyobb hőtűrő képességgel rendelkezik, ez a fajta tehát válasz lehet a klímaváltozásra a korszerű húsmarhatenyésztésben - tudhattuk meg a MATE közleményéből.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Brit Húsmarhafajta Tenyésztők Egyesülete és a Murray Grey Tenyésztő Egyesület közös kísérletében az Aberdeen Angus és a Murray Grey szarvasmarhákat hasonlították össze tartási és takarmányozási szempontból, elsőként a Hubertus Agráripari Bt. hizlalótelepén, majd húsminőségük alapján a Hubertus pásztói húsfeldolgozójában. A kutatók elsősorban arra keresték a választ, hogy milyen húsminőséget és ízvilágot produkál a két fajta azonos tartási-takarmányozási körülmények között.

Prof. Dr. Horn Péter akadémikus, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem örökös rector emeritusa, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány Kuratóriumának tagja korábbi tapasztalataira alapozva karolta fel a Murrey Grey fajtát Magyarországon. Az akadémikus hangsúlyozta, hogy a húsmarhatenyésztés világszerte a klímaváltozás problémájával küzd, erre reagált a hazai szakma ezzel a kutatással.

Úgy gondoltuk, hogy a Murrey Grey - amely Ausztrália legmelegebb vidékéről származik - egyfajta alternatívája lehet az Aberdeen Angusnak

- tette hozzá Prof. Dr. Horn Péter.

A kutatások - amelyeknek egy részét a MATE Kaposvári Campus laboratóriumaiban végezték - beigazolták a szakemberek várakozásait, hiszen kiderült, hogy a két fajta között csupán a színében mutatkozik markáns eltérés. Prof. Dr. Stefler József, a MATE Kaposvári Campus professzor emeritusa, a Brit Húsmarhafajta Tenyésztők Egyesületének elnöke elmagyarázta, hogy az Aberdeen Angus vörös és fekete színe miatt kevésbé hőtűrő, tehát akár 5-10 fokkal is jobban felmelegszik, mint a Murrey Grey, amely szürke, ezüstös külsővel rendelkezik. Ennek köszönhetően a nagy melegben a Murrey Grey fajta esetében körülbelül 10%-kal jobb lesz a borjak súlygyarapodása, ami 200 nap alatt legalább 20 kilót jelent.

A projekt zárásaként a tányérokon is párbajozott az Aberdeen Angus és Murrey Grey, melyek húsából kiváló steak készült. A különbséget még a szakértői ízlelőbimbók is nehezen találták.

Én megkóstoltam mindkettőt és nem érzékelek eltérést a két a hús között. Pontosan ez a jó eredmény. Az angusból készülnek ugyanis a legkiválóbb steakek, de ahogy ez a vakkóstolás is bizonyítja, a Murrey Grey húsának ugyanakkora a gasztronómiai értéke

- mutatott rá Michalecz András tenyésztő, aki mindkét húsmarhafajtát tartja.

Bár a Murrey Grey kiváló alternatívája az Aberdeen Angusnak, a szakemberek szerint rövid távon biztosan nem váltja le az Angust, amely a világ vezető húsmarhafajtája. Természetes keresztezéssel azonban a vörös és fekete mellett idővel megjelenhet a szürke angus.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?