Komoly kihívói akadtak a pontynak: ezek a halak lehetnek a hazai tavak új sztárjai

Komoly kihívói akadtak a pontynak: ezek a halak lehetnek a hazai tavak új sztárjai

MTI
Nőtt tavaly a hazai tógazdaságok haltermelése: mennyisége 21 353 tonna volt, az előző évinél 4 százalékkal több - derül ki az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) ágazati összefoglalójából.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A haltermelés döntő hányadát több éve változatlanul három régió adja, így 2020-ban is az Észak-Alföldön, Dél-Dunántúlon és Dél-Alföldön koncentrálódott a halhústermelés 84,3 százaléka. Megyénként vizsgálva a legtöbb halat továbbra is Hajdú-Bihar megyében termelték, de számottevő mennyiséget halásztak le Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy, Békés, Baranya, Csongrád-Csanád és Tolna megyében is.

Az összefoglaló szerint a tógazdaságok étkezési célú haltermelése 82,7 százaléka ponty volt, az előállított ponty mennyisége 480 tonnával nőtt 2019-hez képest. A hektáronkénti összes halszaporulat 525 kilogramm, míg a pontyszaporulat 439 kilogramm volt tavaly. A növényevő halfajok közül a lehalászott étkezési korosztályú amur, - amely a polikultúrás termelésben nagy jelentőséggel bír, mert fontos szerepe van a túlburjánzó vízi növények megfékezésében - a megtermelt mennyiség 3,3 százalékát, a busa (fehér, pettyes és hibrid) 6,3 százalékát adta 2020-ban. Az étkezési célú értékes ragadozó halak (csuka, harcsa, süllő) mennyisége 2020-ban 322,5 tonna volt, az előző évinél 21 százalékkal több.

Forrás: MTVA/Bizományosi: Faludi Imre

A tógazdaságokban a horgásztatással értékesített hal mennyisége 231,9 tonna volt 2020-ban, ami 3,5 százalékos visszaesés az egy évvel korábbi 240,3 tonnához képest. A magyarországi haltermelés meghatározó bázisát a halastavak adják, ezek területe 26 585 hektár volt 2020-ban. A precíziós rendszerekben történő haltermelés mennyisége 2020-ban 5277 tonna volt, az előző évinél 11 százalékkal több. Az intenzív üzemekben étkezési célra megtermelt hal mennyisége 4051 tonnát tett ki. A halak és halászati termékek exportértéke 2020-ban 6,1 milliárd forintot, importértéke 38 milliárd forintot ért el tavaly, a külkereskedelmi forgalom 32 milliárd forintos passzívuma meghaladta a 2019. évi 31,1 milliárd forintos deficitet - derül ki az Agrárközgazdasági Intézet összesítéséből.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?