Agresszív varjak tartják rettegésben a magyarokat: bárkit megtámadhatnak a madarak

Agresszív varjak tartják rettegésben a magyarokat: bárkit megtámadhatnak a madarak

MTI
Június közepéig lehet számítani lakott területeken a fiókáikat védelmező madarak, elsősorban a varjúfélék, azon belül is a dolmányos varjak olykor félelmet keltő támadásaira - írta meg a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) közleményében.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A madárszülők ilyenkor a fészket elhagyó, de még ügyetlen, és gyakran nem teljesen röpképes fiókáikat védelmezik. Nagyon érzékeny madárpárnál a fenyegető viselkedést már az is kiválthatja, ha az ember néhány tíz méterre megközelíti az egyébként nem is látható fióka rejtekhelyét.

A közlemény szerint Európában alig él olyan madár, amely támadásával közvetlen sérülést okozhat. Gondot inkább a járulékos balesetveszély jelent, amikor a megijedő ember leesik a fáról, elbotlik, esetleg kiszalad az úttestre. Támadó madarak esetében is hasonlóan kell eljárni, mint az emberre rontó kutyáknál: nem szabad hátat fordítani, szembe kell fordulni az állattal, és a karokat széttárva sokkal nagyobbnak és félelmetesebbnek kell mutatnia magát az embernek, valamint rá kell kiabálni az állatra.

Rámenősebb madarak esetén a védekezésre lehet használni az embernek a keze ügyében lévő szatyrot, táskát, kabátot vagy kalapot. Magyarországon leginkább a kis, szürke tollú fiókáival úszó bütyköshattyúpártól érdemes tartani, mert ha csónakkal vagy úszás közben óvatlanul megközelítjük a családot, az öregek a szárnyukkal és a csőrükkel fájdalmasan ütve támadhatnak. Ez a fürdőző gyerekek és a gyengébb fizikumú felnőttek számára komolyabb kockázatot jelenthet. Ezért a fiókáit vezetgető hattyúkat (vagy a fészküket) is el kell kerülni - olvasható a közleményben.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?