Véget ért a nagy verseny: meglett a 2022-es év madara

Véget ért a nagy verseny: meglett a 2022-es év madara

agrarszektor.hu
Az Év madara 2022 - Sokszínű természet szavazást 41 százalékkal a zöld küllő nyerte, így a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a következő évben a harkályféléket és az erdők madarait hozza közelebb kicsit az érdeklődőkhöz.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) által elindított 2022-es Év madara szavazás jelmondata a Sokszínű természet volt. A versenyben a kékbegyre, a zöld küllőre és a vörös gémre lehetett szavazni. A megmérettetésről az Agrárszektor is tudósított.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az összesen leadott 11123 szavazat 23%-át és a harmadik helyet a vörös gém szerezte meg, a kékbegy 32%-kal ezüstérmes lett, a dobogó legfelső fokára pedig a zöld küllő állhatott fel, amely a szavazatok 41%-át kapta - írta meg az MME.

A zöld küllő(Picus viridis) gyakori harkályfélénk. Kedveli a ligetes erdőket, fasorokat, városi parkokat, temetőket, ártéri erdőket, de a zárt állományokat elkerüli. Fő táplálékát a hangyák jelentik, de a fák kérge alatt megbújó más rovarokat, illetve azok lárváit, bábjait is elfogyasztja. Rendszeresen keresgél a talajon is. Állandó madár, de télen kóborolhat. Odúban költ, amit maga készít és akár több évig is használ. Hazai fészkelőállománya 15-17 ezer párra tehető (2014-2018), és növekedést mutat. Bár természetvédelmi státuszát tekintve a zöld küllő nem fenyegetett faj, Magyarországon védettnek számít, természetvédelmi értéke 50 ezer forint.

Az MME megköszönte, hogy ennyien vettek részt a szavazásban. A 2022 év madara program részletei januárban várhatóak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?