Gigaberuházás Borsodban: óriási halfarmot hoznának létre az ország északi részén

Gigaberuházás Borsodban: óriási halfarmot hoznának létre az ország északi részén

agrarszektor.hu
Harcsanevelő telepet és halfeldolgozót létesítene az Öko Fish Kft. a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tarcalon. A harcsanevelő a tervek szerint évi 400 tonnás hozamot érne el, a feldolgozó viszont akár évi 800 tonna hallal is megbirkózna.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Harcsanevelő telepet és halfeldolgozót létesítene az Öko Fish Kft. a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tarcalon - írta meg a Világgazdaság. Az új üzem intenzív (víz-visszaforgatásos) technológiával évi 400 tonnás hozamot érne el, amellyel - évi 200 munkanappal számolva - egyenletesen napi két tonna hal lenne halászható. A feldolgozó viszont akár évi 800 tonna hallal is megbirkózna, előállítana termékeket a piacról érkező más halfajokból is.

Az üzemben két műszakban várhatóan 25-en dolgoznak majd. A halnevelő telep Tarcal belterületén, délnyugati irányban, a Prügy felé vezető közút bal oldalán létesülne a szükséges szociális és irodahelyiségekkel együtt. A kiszemelt ingatlant a kft. tavaly már megvette az önkormányzattól az utóbbi közzététele szerint. A beruházás környezetvédelmi engedélyeztetése még tart, várhatóan május 13-án zárul le.

A mintegy egy éve helyben alapított Öko Fish üzleti ambícióit jelzi, hogy az éttermi és a szálláshely-szolgáltatás mellett szabadidős elfoglaltságokhoz, rendezvényszervezéshez, valamint gyümölcs- és zöldségfeldolgozáshoz, levek gyártásához is szerzett engedélyt. Egyedüli tulajdonosa a tarcali Kovács Zsolt.

A hazai tavakból 2019-ben lehalászott mennyiségen belül a harcsa aránya 1,5%-ot tett ki 2019-ben az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) adatai szerint, de az intenzív haltermelés nélkül. Az összesen termelt 4740 tonna afrikai harcsának a döntő részét, 4442 tonnát azonban intenzív technológiával termelték, és mindkét érték évek óta nő. Abban az évben egy kilogramm harcsa ára az év első és utolsó negyedében a háromezer forintot ostromolta, a középső kettőben 2500 forint alatt maradt.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 17. 10:03