Bejelentették a britek: változhatnak a madárinfluenza miatti korlátozások

Bejelentették a britek: változhatnak a madárinfluenza miatti korlátozások

agrarszektor.hu
Véget érhetnek a madárinfluenza miatt elrendelt lezárások Nagy-Britanniában. A baromfiak és a befogott vadmadarak kötelező zárt tartásáról szóló rendelkezéseket a hónap végén visszavonhatják, jelentették be Anglia, Skócia és Wales főállatorvosai.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A kötelező zárt tartást 2020 decemberében vezeték be a szigetországban. A madárinfluenza megállítása érdekében bevezetett intézkedések mind azt a célt szolgálták, hogy megóvják a baromfiakat a vírustól, amit a vadmadarak terjesztettek - írta meg a Western Telegraph. A brit Környezetvédelmi, Élelmiszerbiztonsági és Vidékfejlesztési Minisztérium (Department for Environment, Food and Rural Affairs - Defra), valamint a skót és a walesi kormányok a baromfiiparral és a baromfitartókkal együttműködve gondoskodott arról, hogy szigorú biológiai biztonsági intézkedések védjék a baromfiállományokat. Ezek segítségével sikerült mostanáig kordában tartani a járványt, és ha március végéig nem lesznek újabb komoly kitörések, akkor lazíthatnak a szigorú szabályokon. Az utolsó megerősített esetet több mint egy hónappal ezelőtt, Skóciában azonosították, még február 12-én.

Noha a madárinfluenza kockázata közepesre mérséklődött, a kitörések veszélye még jó néhány hétig fennállhat. Ennek következményeként a madárinfluenza-megelőzési zónákban (Avian Influenza Prevention Zone - AIPZ) november 11-én bevezetett magasabb fokú biológiai biztonsági intézkedések még nem vesztik hatályukat, ugyanis ezek jelentik a járvány kordában tartásának leghatékonyabb módszerei.

A szakértők szerint a hatékony biológiai védekezés nemcsak a járványos időszakokban fontos, ezért azt tanácsolják a baromfitartóknak, hogy mindenkor alkalmazzák azt. Így megelőzhetőek és enyhíthetőek a jövőbeli esetleges kitörések hatásai. A baromfitartóknak ajánlott a következő két hetet arra használni, hogy felkészítsék a telepek külső részeit a madarak kiengedésére. Ez magában foglalja a kemény felületek megtisztítását és fertőtlenítését, a tavak és más állandó vízfelületek elkerítését és befedését, valamint a vad madarakat elriasztó szerek és berendezések újbóli igénybe vételét. A szakértők mindemellett minden baromfitartónak azt ajánlják, hogy mindenkor tartsák be az extra óvintézkedéseket, mint például a dolgozók ruházatának és munkaeszközeinek, valamint a járműveknek a fertőtlenítését, korlátozzák a nem létfontosságú személyek a telepekre történő belépését, valamint tegyék kötelezővé a dolgozóknak az átöltözést és a cipőcserét, mielőtt a madarak közé mennének.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?