A beutazási korlátozások részleges feloldásáért lobbizik a Vadászkamara

A beutazási korlátozások részleges feloldásáért lobbizik a Vadászkamara

agrarszektor.hu
2020. augusztus 28-án, Gulyás Gergely miniszter bejelentette, hogy szeptember 1-től Magyarország lezárja határait, az ország területére külföldi állampolgárok nem léphetnek be. Az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) egyeztetésbe kezdett az Agrárminisztériummal, hogy a külföldről érkező bérvadászokat milyen feltételek mellett lehetne mentesíteni a beutazási tilalom alól.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az OMVK a honlapján is megjelent közleményében jelezte, hogy nem vitatja különböző járványügyi szabályok szükségességét, mivel ennek jelentősége a vadgazdálkodási ágazatban óriási. A Vadászkamara hangsúlyozta ugyanakkor azt is, hogy a bérvadászati bevételek döntő hányadát ebben az időszakban a külföldi vadászvendégek révén érik el a vadászatra jogosultak, és a korlátozással a hamarosan elkezdődő gímbika szezon egycsapásra kilátástalanná és pénzügyileg tervezhetetlenné vált.

A Vadászkamara érvelése szerint megállapítható, hogy a külföldi bérvadászati kereslet kapcsán a vadász a beutazása során nem a népszerű, turizmus által frekventált helyeket látogatja, vidékre utazik és ott minimális létszámú emberrel kerül kontaktusba (legfeljebb 3-5 fővel), valamint az is, hogy a vadászat olyan "sport" tevékenység, mely a szabadban történik, nem kapcsolódik hozzá közönség, nincs több résztvevő. Emiatt az OMVK a bejelentést követően még a hét végén egyeztetett az Agrárminisztériummal.

Az OMVK több ágazati szakember, valamint járványügyi szakember bevonásával kidolgozott egy olyan járványhelyzetben alkalmazható részletes eljárásrendet, melynek betartása garantálná a vadászvendégek beutazási lehetőségét, a járványügyi kockázatok minimalizálását és a vadászatra jogosultak számára a bérvadászati bevételeket. A Vadászkamara a külföldi bérvadászok különleges protokollját hétfő reggel juttatta el az Agrárminisztériumba. Ahogy fogalmaztak, bíznak benne, hogy a járványügyi kockázat minimális volta miatt a javasolt eljárásrend betöltheti szerepét és rendkívül szigorú adminisztrációval, valamint a szabályok betartása mellett, érkezhetnek vendégvadászok szeptemberben Magyarországra.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?