Merész vállalkozás: juhokkal orvosolná a húshiányt Kína

Merész vállalkozás: juhokkal orvosolná a húshiányt Kína

agrarszektor.hu
A GIRA Consultancy&Research legújabb előrejelzése szerint Kína jelentős juhállomány-bővítést tervez annak érdekében, hogy fedezni tudja a piacon kialakult állati fehérje hiányát.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az országra jellemző kis állománylétszámmal rendelkező juh és kecsketartók magas száma valamint a juhok és kecskék viszonylag rövid életciklusa következtében Kína különösen érzékeny a kiskérődző ágazatban esetlegesen fellépő nagy kínálati ingadozásokra, így az alul- és a túlkínálatra egyaránt - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Bár Kínában a juhhús-fogyasztás a teljes húsfogyasztás csupán 6%-át teszi ki, ugyanakkor − figyelembe véve a piac méretét − ez továbbra is csaknem 3 millió tonnát (cwt - carcass weight) tesz ki. Kína 2019-ben juhhús-szükségletének 44%-át importból biztosította, mely értéken belül az ausztrál import viszonylag kis szerepet játszott.

A GIRA előrejelzése szerint Kína 2019. évi 164 milliós juhállomány-létszáma az idei évben 6,7%-kal, − vagyis 11 millió egyeddel − 175 millióra fog növekedni. Az ország juhhús-fogyasztása az előrejelzések szerint 2020-ban szintén jelentős mértékben, 82 700 tonnával növekszik majd, még a teljes húsfogyasztás várhatóan mindössze 3 millió tonnával emelkedik. A legfrissebb − a GIRA kínai juhhúspiaci kilátásokra vonatkozó elemzésén alapuló - jelentés szerint az állományméret és a termelés ilyen kiemelkedő mértékű emelkedésének hatására várhatóan az importált termékekkel kitöltendő termelési "rés" kb. 90 000 tonnával csökkenhet az idei évben.

Mindez várhatóan nagyobb ingadozást fog előidézni a juhhús-piacon, és bár Kína az ausztrál juhhús egyik legnagyobb vevője, Új-Zéland jobban ki van téve ennek a piacnak, mint Ausztrália. Ugyanis amíg Ausztrália Kína felé irányuló juhhús-exportja 2019-ben − beleértve a belsőségeket is − 752 millió dollár értéket ért el, addig Új-Zéland egy milliárd dollár értékű exportot jelentett ugyanebben az időszakban, ami 40%-kal magasabb Új-Zéland 2018 évi, Kína felé irányuló export értékénél.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?