Vészesen fogy a hazai sertés, miközben aranyárat fizetnének érte - Mi van itt?

Vészesen fogy a hazai sertés, miközben aranyárat fizetnének érte - Mi van itt?

Agrárszektor
Publikálta a KSH a tavalyi állatlétszámokat. Ez alapján a legdrasztikusabban a sertésállományunk változott az utóbbi évben. Különösen a kocalétszám meredek esése aggasztó. Bepillantottunk a számok mögé.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Már tavaly az utolsó negyedévi vágóhídi adatokon látszott, hogy drasztikusan csökken a sertéskínálat Magyarországon. Ezt most a KSH legfrissebb adatai is alátámasztják.

Március 3-án rendezi meg Agrárium 2020 című évindító konferenciáját Kecskeméten a Portfolio Csoport. Az esemény gyakorlati szempontokat figyelembe véve ad választ a gazdasági döntéseknél felmerülő fontos kérdésekre. Ha tájékozott akar lenni az új évben, ne hagyja ki az Agrárium 2020 konferenciát március 3-án Kecskeméten!

Ennél is aggasztóbb, hogy a teljes állománynagyság 8 százalékos zsugorodása mellett az anyakocalétszám 13 százalékot esett.

Miért?

Tekintsünk el attól, hogy a KSH-hoz befutó adatok önbevalláson alapulnak, és néhány ezer darabos eltérések mindig adódnak az aktuális állapothoz képest. 8-13 százalékos csökkenést ezzel mégsem lehet magyarázni. A létszám zsugorodása mögött a következő tényezők állnak:

1. Keresletélénkülés: mindent eladunk, ami él és mozog, elsősorban a sertéspestissel sújtotta Romániába. Ilyen magas ára még sosem volt a disznónak, ezért nagyon megugrott a kereslet a malac iránt is, ami nagyobb mértékű drágulást hozott a hízóalapanyag beszerzésében, mint amekkorát a sertés átvételi ára nőni tudott. (Előbbi 60-114 százalékot drágult, utóbbi 50 százalékkal emelkedett egyetlen év alatt.) A malacdrágulásban a nyugati országokban zajló környezet- és állatvédelmi reformok is közrejátszanak, erről alább írtunk részletesen.

EZ IS ÉRDEKELHET

2. Tavaly fejeződött be a 2014-ben indított PRRS-mentesítési program (egy légzőszervi betegség felszámolása érdekében). Ennek során az elmúlt években nagyjából az ország sertésállományának 6-7 százalékát kellett kivágni. (Javítás: a mentesítési program szerint idén júniusban kellett volna befejezni Jász-Nagykun-Szolnok és Bács-Kiskun megye mentesítését, de módosítás miatt a tényleges programlezárás 2021 végére várható. A mentesítés következményei még két éven át érezhetőek lesznek, mivel egy nullára leürített telepen nagyjából ennyi időbe telik ismét felfuttani a termelést a korábbi kibocsátási szintre.)

3. Az afrikai sertéspestis gyanúja esetén az érintett gazdaság teljes állományát felszámolják. Ma Magyarországon mintegy 480 ezer sertés él háztájiban - a számuk folyamatosan csökken -,  és mintegy 100 ezer vaddisznó szaladgál potenciális vírushordozóként. A háztájikban nem garantálható az állomány biobiztonsága, ezért az afrikai sertéspestis legkisebb gyanújára leölik az itteni disznókat. Eddig minimum 5000 sertést irtottak ki emiatt. (Javítás: Egy Jász-Nagykun-Szolnok megyei gazdaságból azt a hírt kaptuk, hogy egy megerősítetten PRRS-mentes, 700 kocás telepet is leüríttetett a Nébih, valamint 50 km-es körzetében a többi állományt is. Vagyis nemcsak kisüzemeket érint a probléma. Frissítés: A Nébih 2019/2020 folyamán 6247 házisertés leölését rendelte el az ASP gyanúja miatt.)

4: A háztáji állomány a sertéspestistől függetlenül is folyamatosan csökken: a kiöregedő állattartókat nem váltja fel senki. A termelés egy része folyamatosan eltűnik, miközben a nagyüzemi bővítés stagnál, ehhez lásd még a 7. pontot.

5. Gyenge forint és akadozó nemzetközi kereskedelem a koronavírus miatt. Minket egyszerre sújt ez a két hatás. Nem elég, hogy kevesebb takarmánykiegésztő, gyógyszer stb. juthat el Európába Kínából az ottani gyártási és szállítmányozási korlátozások miatt, még kevesebbet is ér a pénzünk, mint tavaly. Vagyis nemcsak a malac, minden más is drágult.

6. A sertés árából mindez még finanszírozható, ami viszont kifejezetten elveszi a termelési kedvet, az a kockázatok általános növekedése. A sertéspestis egyrészt óriási piaci esélyt, másrészt ugyanekkora veszélyt is jelent az egyes gazdaságokra nézve. Lehet, hogy hiába cserélték le a teljes állományt a PRRS-mentesítés keretében, lehet, hogy hiába áldoztak egy halom pénzt a telep biobiztonságának növelésére, ha a szomszédukban kitör a járvány, akkor a teljes piac összeomlik. És mintha a létbizonytalanság nem lenne elég, az unió legfontosabb malac- és sertéselőállító országaiban egyre több támadás éri a termelést a malacok kurta farka és a herélés miatt, a talajok nitrát- és foszforterhelése okán, vagy csak azért, mert túl nagy az üzem.

7. Természetesen a bankok is egyre kocákazatosabbnak ítélik a sertéselőállítást, ezért felemelték a beruházásokhoz elvárt saját erő mértékét 25-30%-ra. Ha valaki most egy ezer kocás, zöldmezős beruházást akarna végrehajtani - a kellemes sertésárak sokak fejében megszülik ezt a gondolatot -, akkor annak ma mintegy 2-2,5 milliárd forintos kiadásra kellene felkészülnie. Ugyan kinek van 500-600 millió szabad forintja erre az állattartásban? A nagy támogatási programok pedig éppen kifutottak. (Hozzátesszük: a beruházási támogatások a 80-20 százalékos szabály szerint egyébként sem voltak elérhetőek a nagyüzemek számára.)

Címlapfotó: shutterstock

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?