Az egész országban beüthet a katasztrófa: kártevők milliói lephetik el a földeket

Az egész országban beüthet a katasztrófa: kártevők milliói lephetik el a földeket

agrarszektor.hu
Felhívást tett közzé a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a fecskék védelme érdekében. Mint írták, a tavasz kiemelt fecskevédelmi időszak, amiben a lakosságnak és az önkormányzatoknak óriási szerepe és felelőssége van.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az MME arra is figyelmeztetett, hogy az elmúlt közel két évtizedben sajnos legalább megfeleződött a hazai fecskeállomány, azaz mára minden második madár eltűnt az ereszek alól. Ez azért is különösen aggasztó, mert ennek a madárcsoportnak a szerepe a klímaváltozás miatt egyre fontosabbá válik az emberek, de társ- és haszonállataink egészsége védelmének szempontjából is. A klímaváltozással ugyanis új kártevő és betegségterjesztő rovar- és szúnyogfajok jelentek meg Magyarországon, nem beszélve az általuk terjesztett kórokozókról. Az ellenük történő biológiai védekezésben is óriási szerepe van azoknak az állatoknak, például a fecskéknek (és a denevéreknek), melyek természetes úton csökkentik ezek számát.

Március 3-án rendezi meg Agrárium 2020 című évindító konferenciáját Kecskeméten a Portfolio Csoport. Az esemény napirendjére tűzi azokat a legfontosabb idei támogatási, jogszabályi, piaci, jövedelmezőségi és innovációs változásokat, amelyek ismeretére az agrárgazdaság szereplőinek feltétlenül szükségük lehet az eredményes gazdálkodáshoz. A konferencia a gyakorlatias szempontokat figyelembe véve ad választ a gazdasági döntéseknél felmerülő fontos kérdésekre. Ha tájékozott akar lenni az új évben, ne hagyja ki az Agrárium 2020 konferenciát március 3-án Kecskeméten!

Mérési adatokon alapuló becslés alapján minden fecske legalább egy kilogramm, a muslicától a nagyobb légyig tartó mérettartományba eső repülő rovart fogyaszt el csak a költési időszak alatt. Figyelembe véve, hogy Magyarországról akár kétmillió fecske is hiányozhat 2010 óta a nyár második felében, ez azt is jelenti, hogy legalább kétmillió kilogramm, azaz kétezer tonna kártevő és betegségeket terjesztő rovar marad évről évre a környezetünkben.

Az MME szerint a hazai fecskeállomány ilyen mértékű csökkenésének három fő kiváltó oka van:

  • az élőhelyek átalakítása (fészkelőhelyek megszűnése) és a táplálékbázis csökkenése (háztáji- és legelőállat-tartás összeomlása, túlzott kemizálás, nem megfelelően végzett szúnyogirtás);
  • a klímaváltozás, ami a fecskéket nem csak a költési időszakban (például a sár fészekanyag hiányával a szárazodó tavaszokon), da az őszi és tavaszi vonuláskor, valamint az afrikai telelőhelyeken is tömegesen pusztítja (szokatlan és kedvezőtlen időjárás, szárazság okozta táplálékhiány stb.,
  • a kedvezőtlen társadalmi változások, a fecskefészkek tömeges leverése (gyakran állami és önkormányzati intézményekről), a madarak elüldözése és akár megölése áll.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület arra is figyelmeztette a lakosságot és a hatóságokat, hogy a közvélekedéssel ellentétben a fecskék tartós, a fecskepárok által akár évtizedeken át használt fészkei egész évben védettek, a fecskefészkek leverése egész évben tilos! Az épületmunkák, felújítások által érintett fészkek a költési időszak szünetében, november 1-je és március 31-e között, a megyei kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztály írásbeli határozatának birtokában, az abban megfogalmazott feltételek betartása mellett eltávolíthatóak. Költési időszakban azonban, április 1-je és október 31-e között a fecskefészkek eltávolítása nemcsak tilos, de nem is engedélyez(tet)hető!

Az MME arra kéri az embereket, hogy fészekleverés esetén leggyorsabban és leghatékonyabban néhány soros e-mailben, lehetőleg okostelefonnal is készíthető bizonyító fotókkal együtt, tájékoztassák a hatóságot. Az Egyesület végezetül arról is szót ejtett, hogy levert, vagy más módon elpusztított fecskefészkek pótolhatóak, akár házilag készített, akár az MME webboltjában megvásárolható műfecskefészkek felszerelésével.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?