Már hangosan dörömböl a német határon a sertéspestis

Már hangosan dörömböl a német határon a sertéspestis

agrarszektor.hu
Már csak napok kérdése, hogy Európa legnagyobb sertéshúsexportőre bejelentse: megtalálták az első fertőzött vaddisznótetemet az országban. Az utolsó lengyelországi kitörési pont mindössze 21 kilométerre van a német határtól, ami azt jelenti, hogy a vírus már ennél is közelebb járhat. Tudjuk, hogy elkerülhetetlen a kór németországi felbukkanása, mégis lehetetlen felkészülnie a világnak arra a kereskedelmi helyzetre, ami hamarosan bekövetkezik. Ilyenre ugyanis még nem volt példa.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Feszült a hangulat a német sertéstartók és erdészek körében, ami nemcsak a sertéspestisnek, hanem az általános gazdasági légkörnek is köszönhető. A befektetési kedv hosszú évek óta nem volt ennyire rossz, mint most. A mezőgazdaság legtöbb ágazatában ugyanis a 2019/20-as gazdasági évben romlott  a jövedelmezőség, ez alól szinte egyedül a kínai import által pörgetett sertéstartás jelentett kivételt. Csakhogy most éppen ez a sikeres ágazat került végveszélybe - írja a handelsblatt.com.

Az afrikai sertéspestis ugyanis közvetlenül a német határhoz lopódzott és már hangosan dörömböl rajta. A lengyel hatóságok további kitörési pontokat jelentettek a mezőgazdasági minisztériumnak: két fertőzött tetemet találtak az elmúlt napokban, az egyiket 21, a másikat 32 kilométerre a német határtól. December elején még az utolsó detektált eset 40 kilométerre volt a demarkációs vonaltól. 


A németek attól tartanak, hogy csak napok kérdése az első fertőzött vaddisznó felbukkanása az országban, és ennek a házisertések exportálhatóságában azonnal következménye lesz. Az Ázsiába irányuló sertéshúskivitel nagyon fontos Európa legnagyobb exportőrének, mivel Kínában éppen azokat a testrészeit kedvelik leginkább a disznónak, amelyeket az európai ember kevésbé preferál: a csülkét, a belsőségeket, az orrát, fülét és zsírját. Mivel Kína sertésállománya 40 százalékkal csökkent a kór miatt, virult a másodrangú testrészek exportja, miközben az értékes húsok termelése is felfuthatott (bár uniós szinten gyakorlatilag elértük a termelési határainkat, most a brazilok és az amerikaiak biznisze  szaladhat meg, akik 5 százalékkal növelni tudták a sertéskibocsátásukat - agrárszektor.hu).

Ha a sertéspestis a tenyésztett állományokban is felbukkanna, akkor az érintett telep valamennyi egyedét le kelleni ölni, majd védőövezetet és megfigyelési zónát kialakítani a gócpont körül, amin belül a sertések szállítása tilos. A Német Parasztszövetség számításai szerint a sertéspestis németországi megjelenése éves szinten 2-3 milliárd euró bevételkiesést okozna a sertéságazatban. A kór leküzdéseinek egyéb költségeivel együtt kétszámjegyű eurómilliárdos károk keletkezhetnek a német gazdaságban.

EZ IS ÉRDEKELHET

A német agrárminisztérium már készül az elkerülhetetlenre. Első lépésben úgy módosították a vadászati törvényt, hogy az első vaddisznótetem észlelésekor tömeges vadállomány-ritkításra kerüljön sor, és azt is gyakorolják, hogyan lehet gyorsan, hatékonyan felszámolni az érintett sertéstelepeket. A vírus mindenképpen meg fog jelenni az országban, hiszen a vaddisznókon kívül az ember a legnagyobb terjesztője. Egy eldobott szalámis szendvicsben még egy hónapon át életképes a kórokozó, a füstölt sonkában pedig egy éven át is megőrzi fertőzőképességét.

A vírusra tehát fel lehet készülni, a következményeire azonban nem. Eddig csak a madárinfluenza okozott világméretben összemérhető kiterjedésű járványt, de az az állományok sokkal kisebb hányadát érintette egy olyan állatfajban, amelyiknek a termelése egy fél év alatt újra felfuttatható. A mostani helyzet nagyságrendekkel rosszabb, és mivel a világ legnagyobb fogyasztóját is érinti, megjósolhatatlan, hogy a kereskedelmi korlátozások milyen mértékével kell majd számolnia a világnak, és ennek milyen hatása lesz az árakra.

Kisebb léptékben a lengyelek példáját érdemes tanulmányozni, ahol 2014 óta van jelen a vírus, erről itt írtunk:

EZ IS ÉRDEKELHET

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 16. 11:27