Új szabály élesedett a népszerű magyar erdőben: ezt minden túrázónak tudnia kell

Meglepetésként tapasztaltuk a minap a Vértesben, hogy egy Szárligetről induló túra rajtjában minden résztvevőnek fertőtlenítőszeres műanyagládába kellett lépnie mielőtt nekikezd az útnak. A Vértesi Erdő Zrt. arról tájékoztatta az agrárszektor.hu-t, hogy az óvintézkedésre az afrikai sertéspestis (ASP) miatt van szükség, októberben ugyanis a járvány szempontjából közepes, illetve magas kockázati besorolásba került a terület. Megkérdeztük a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt (Nébih), hogy mennyire válhat be ez a fajta intézkedés, és lapunknak elmondták, hogy valamelyest hozzájárulhat a vírus terjedésének lassításához, de önmagában bizonyosan elégtelen annak megakadályozására.

JÖN AZ AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A minap pozitív meglepetésként tapasztaltuk a Vértesben, hogy egy Szárligetről induló túra rajtjánál mindenkinek fertőtlenítőszeres műanyagládába kellett lépnie mielőtt elindult a túrára, a Vértesi Erdő munkatársai pedig felügyelték ezt. Megkérdeztük a Vértesi Erdő Zrt.-t, hogy mi az oka a cipőtisztításnak, köze van-e az afrikai sertéspestishez, hiszen ez a térség nem a legérintettebb a vírust illetően. Kíváncsiak voltunk, miért alkalmaznak óvintézkedést, és mi az oka ennek a nagy mértékű higiéniának. Az erdőgazdaság arról tájékoztatta az agrárszektor.hu-t, hogy

"Az afrikai sertéspestis (továbbiakban: ASP) dunántúli diagnosztizálásának következtében a Vértesi Erdő Zrt. vagyonkezelésébe tartozó területek döntő többsége 2019. októberében a járvány szempontjából közepes, illetve magas kockázati besorolásba került. Az erdőgazdaság ennek következtében az országos, a megyei és járási főállatorvosok határozataira épülő, saját, részletes ASP eljárásrendet alkotott. Emellett folyamatosan együttműködik a térség vadgazdálkodóival a járványügyi feladatok minél hatékonyabb végrehajtása érdekében.

A megelőző jellegű tevékenység része, hogy a hozzájárulás-köteles, nagylétszámú, az ország számos pontjáról érkezők részvételével megtartott erdei rendezvények esetében az erdőgazdaság a szervezőkkel előzetesen egyeztetve gondoskodik a résztvevők ruházatának szükséges mértékű fertőtlenítéséről, valamint felhívja a figyelmet a járványhelyzetben betartandó szabályokra, különös tekintettel az ételmaradék hátrahagyásának tilalmára.

Fontos továbbá, hogy az erdőterületek egyéni látogatói is megismerjék és betartsák az ASP miatt bevezetett szabályokat, melyben segítséget nyújtanak a NÉBIH tematikus oldalán megjelenő, kifejezetten kirándulóknak szóló információk is. A járványhelyzetben bekövetkezett decemberi kedvezőtlen változások (nyomonkövethető: http://airterkep.nebih.gov.hu/aaijo/asp/asp.htm) indokolttá teszik, hogy a Vértesi Erdő Zrt. a járványveszély csökkentése érdekében minden rendelkezésére álló eszközzel a továbbiakban is közreműködjön."

Forrás: MTVA/Bizományosi: Farkas Melinda

A Vértes Erdő Zrt. óvintézkedésével kapcsolatban megkérdeztük a Nébih-et is, arra voltunk kíváncsiak, ez mennyire bevett gyakorlat, esetleg más erdészeteknél is jellemzőek-e hasonló intézkedések. A hatóság válaszából kiderült, hogy mivel a vírus rendkívül ellenálló, a környezetben hosszú időn keresztül fertőzőképes marad, éppen ezért például a vírussal szennyezett cipővel is nagy távolságra eljuttathatja az ember a betegséget. Ugyanakkor arról nincs tudomásuk, hogy az egyes erdészetek, tájvédelmi körzetek, nemzeti parkok önálló, saját hatáskörben milyen intézkedéseket rendeltek el. Hozzátették, a Vértesben az intézkedés bevezetése megelőző célzatú lehet, pontosan azért, hogy az afrikai sertéspestis vírusával még nem fertőzött területre annak bejutását megakadályozzák.

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy a Budai-hegységben, ahol találtak afrikai sertéspestises vaddisznót, alkalmaznak bármilyen óvintézkedést a vírus távoltartására. Közölték, 

a Budai-hegységben figyelemfelhívó, figyelmeztető plakátokat helyeztünk ki, melyek a fertőzés továbbvitelének veszélyére és a fertőtlenítés fontosságára hívják fel a figyelmet. Ezen túlmenően az állatsimogatónál kézfertőtlenítő szert helyeztünk ki a fertőzés továbbvitelének megakadályozása érdekében. A betegség megállapításának helye körül kerítés építését, szükség szerinti javítását, megerősítését rendelte el a hatóság.
Forrás: MTI Fotó: Kovács Attila

A Nébih-et arról is kérdeztük, mennyire válhat be a Vértes Erdő Zrt. által alkalmazott óvintézkedés. Azt írták, minden óvintézkedés annyit ér, amennyit betartanak belőle, de sajnálatos módon az emberi felelőtlenség, gondatlanság, alul-informáltság a legjobb szándékú intézkedés hatékonyságát is képes csökkenteni. 

Gondoljunk csak arra, hogy az Ön által tapasztalt kötelező cipőfertőtlenítést hányan tették volna meg, ha azt a túra szervezői nem követelik meg és ellenőrzik, hanem csak a fertőtlenítőszeres műanyag ládát teszik ki az útvonal elejére? Mindemellett az intézkedés valamelyest hozzájárulhat a vírus terjedésének lassításához, de önmagában bizonyosan elégtelen annak megakadályozására.

 - írták.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?