Bréking: már biztos, hogy sertéspestisesek a budakeszi vaddisznók

agrarszektor.hu
A budakeszi Disznóskert vaddisznóit mind le kell ölni az afrikai sertéspestis miatt, miután tegnap bebizonyosodott a gyanú: tényleg megérkezett a rettegett kór Budapest határába.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Ahogy arról az agrárszektor.hu pénteken beszámolt, rengeteg vaddisznótetemet találtak a Pilisi Parkerdő Zrt. Budakeszi Erdészetének területén, azon belül a Disznóskert nevű körülkerített erdőrészen. Eddig csak a gyanúja állt fenn annak, hogy az afrikai sertéspestis (ASP) okozta az állatok halálát, mostanra a gyanú bizonyossággá vált.  A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a Budakeszi Erdészet elkerített vadászterületén talált öt elhullott vaddisznóból mutatta ki a vírust - közölte a szervezet. A fertőzés megjelenésének mikéntjére a járványügyi nyomozás adhat majd magyarázatot.

A Budakeszi Erdészet elkerített vadászterületéről több esetben is vaddisznók elhullását jelezték az elmúlt napokban a Nébih-nek. A 444.hu értesülései szerint az elhullott állatok száma meghaladja a 170-et. Az országos főállatorvos, a vizsgálatok megkezdésével párhuzamosan elrendelte az érintett területen a vaddisznó hullák fokozott keresését, valamint a kilőtt vadak mintázást, ekkor derült fény az öt fertőzött mintára. Most a Nébih a vizsgálatok alapján úgy döntött, a Disznóskert valamennyi vaddisznójának pusztulnia kell. Kijelölik a fertőzött, valamint azon belül, a járványügyi védekezés szempontjából fontos, szigorúan korlátozott területet is.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06