Hollandia pánikba esett: túl sok az állat az országban

agrarszektor.hu
Balliberális javaslatra - és a szakminiszter támogatását is élvezve - elképesztő lépésre szánhatja magát Hollandia. A vizekkel körbevett országban egyre szűkül a hely, ezért megfeleznék az állatállományt. Sertésből már csak a sok pénzt hozó malac-előállításra fókuszálnak, de baromfiból is fenntarthatatlannak látszik a százmilliós egyedszám.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Nem rég írtunk róla, hogy Hollandia komoly bajba került, mióta nem exportálhat szerves trágyát. Két éve a legfőbb célországuk még Németország volt, de időközben ők is behúzták a féket azért, mert a vizek nitrátterheltsége miatt kötelezettségszegési eljárást indítottak ellenük. A holland kereskedők most foszfátkvótákkal üzletelnek: csak az indíthat új állattartó telepet vagy bővítheti termelését, aki az állomány nagyságának megfelelő foszfátkibocsátási engedéllyel is rendelkezik.

EZ IS ÉRDEKELHET

Most a gazdálkodókat arra ösztönöznék, hogy térjenek vissza egy "körforgásos" gazdálkodáshoz, vagyis egy olyanhoz, amelyik a lehető legkevesebb károsanyag-kibocsátással és hulladékkal jár. A balliberálisok pártja, a D66 legalábbis ezt szeretné. Képviselőjük, Tjeerd de Groot szerint

ha a tyúkállományt 50 millió egyeddel, a sertésállományt 6 millió egyeddel csökkentenék, akkor az ország nitrátkibocsátása drasztikusan csökkenne.

Azontúl a lakásépítés számára is felszabadulna némi hely. Hollandiában magyar viszonylathoz mérten egészen kis alapterületű, kétszintes házakban élnek a kisvárosi emberek, amihez miniatűr kertecske csatlakozik. Ebben az országban, ahol a víz az úr, meglehetősen szűk és drága a hely.

A holland nitrátkibocsátás 70 százalékáért a mezőgazdaság felel, és ennek is legnagyobb része az intenzív állattartásból származik. Viszont a nagyüzemi állattartás kevesebb mint 1 százalékkal járul hozzá a gazdaság teljesítményéhez - érvelt a politikus, aki arra szólította fel a gazdákat, hogy térjenek vissza egy állatjóléti szempotokat inkább figyelembe vevő, a környezetet kevésbé terhelő gazdálkodásra. A koncepció mögé máris beállt a holland mezőgazdasági miniszterasszony, Carola Schouten.

A holland baromfi- és sertéstartók szövetségei megütköztek a javaslaton. Szerintük a balliberális képviselő pontatlanul számolt a nitrátkibocsátással kapcsolatban, amit egyébként uniós előírás is korlátoz. Szerintük a környezetvédelmi területeken landoló nitrogénmennyiségnek csak az ötöde származik a mezőgazdaságból. Véleményük szerint az agrárium már így is sokat tett a fenntartható gazdálkodásért. Ezért inkább dicséret illetné az ágazatot, semmint az állomány felezésével való fenyegetés.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?