Életbe lépett az uniós rendelet: mostantól kevesebb rezet kaphat a malac

agrarszektor.hu
Augusztus 13-tól be kell tartani azt az uniós jogszabályt, amelyik maximalizálja a réztartalmat a malactápokban. A döntés nem egyik napról a másikra született, 16 éve készülnek rá. A sertéstartók aggódnak, mert a réz fontos volt ahhoz, hogy megelőzzék a malackorban halálos veszélyt jelentő hasmenést.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A réz a sertések számára egy eszenciális mikroelem. Enzimek alkotórésze, fontos szerepet játszik az idegműködésben, az immunrendszerben és a keringésben. Részt vesz a csontozat építésében és antibakteriáis hatást fejt ki a bélrendszerben. Az állattartók különösen ez utóbbi hatását tartják sokra. Éppen ezért hosszú éveken át megszokott gyakorlat volt a malactápok "rezezése".  Takarmánykilogrammonként legalább 150 mg rezet  adagolva a mikroelem előnyös hatásai egyértelműen lemérhetőek a termelésben - írja a topagrar.com.

Ám ha túl sok van belőle a tápban, az sem jó, hiszen az ürülékkel egy része távozik, majd a szántóföldre kerül, ahol  felhalmozódik a talajban. Ezért az EU már 2004-től korlátozta a takarmányok maximális réztartartalmát. 2019 augusztus 13-ától pedig még szigorúbb előírások léptek életbe. A magyar nyelvű végrehajtási rendelet itt olvasható.

Szopós malackortól a választás utáni 4. hétig mostantól a korábbi 170 mg-os mennyiség helyett legfeljebb 150 mg rezet tartalmazhat a táp. A 8. élethétig tovább csökkentendő a mennyiség 100 mg-ra.

A hízókorban adható takarmánykilogrammokénti 25 mg réz nem változott. A termelőket természtesen az aggasztja, hogy malackorban, amikor az immunrendszert és a bélegészséget minden eszközzel támogatni kell, csökkenni fog az állatok védelme. A takarmánygyártók azonban már készültek az új szabályozásra, ezért olyan formulázási technikákat dolgoztak ki, amelykekkel a kevesebb réz is hatékonyan érvényesülhet a malac szervezetében, ilyen például a metionin-hidroxi-analóg rézkelát.

A szerves kötésű réz és a réz-klorid továbbra is engedélyezett, de tudni kell, hogy ezek mind drágább megoldások, mint az eddig használt réz-szulfát volt, tehát a takarmány egy picit drágulni fog"

- mondja Az UBM csoport sertés szaktanácsadója, Bessenyi István az agrárszektor.hu-nak. Azokban a tápokban, amelyeket a cég Belgiumból vásárol, csak két hete változott meg a réz mennyisége.

A takarmányozás során arra is ügyelni kell, hogy a malacok ne kapjanak túlságosan sok kalciumot, mivel ez a réz antagonistájaként működik a szervezetben, olyan rézkomplexek keletkeznek, amelyeket a sertés ezután képtelen hasznosítani. Ez különösen a csökkentett táplálóanyag-tartalmú (kisebb N és P mennyiség) takarmányokban fontos, mivel a kalium és a foszfor segíti egymás működését.

A vásárolt tápok összetéltele tehát mindenképpen megváltozott, érdemes kikérni a takarmányozási szaktanácsadó véleményét, hogyan kell alkalmazkodni ehhez a helyzethez, kell-e valamit változtatni a telepen ahhoz, hogy a malacok fejlődése ne sérüljön. Bessenyei István úgy véli, mostantóltöbb odafigyelést igényel a betegségek megelőzése. Jobb állategészségügyi felkészítést és alaposabb fertőtlenítést ajánl a fialás előtt. Gondosabban kell megválasztani magát a fertőtlenítő szert is. Még jobban kell ügyelni a takarmányalapanyagok tárolására, hogy azok egészségesek maradjanak.

Nem kell megijedni, voltak ettől már nagyobb kihívások is a sertéstartásban. De a tisztaságra és az egészséges takarmányra a korábbiaknál is jobban kell figyelni"

 - tanácsolja Bessenyei István.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06