Összevesztek a libákon, mindketten pórul jártak

agrarszektor.hu
A libatartó és az integrátor perre mentek egymással, mert a libák egy része elhullott és a megállapodásuk nem úgy teljesült, ahogy elképzelték. Végül a bíróság ítéletében mindketten igazi pirruszi győzelmet arattak.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A kifejezés a pirruszi csatára utal, ahol, bár győzött a sereg, olyan sokan estek el, hogy győzelmi ünnepség helyett gyász és jajgatás kísérte a győztes csapat útját. Így járt az integrátor és a libatartó is, akik beperelték egymást, mert mindketten elégedetlenek voltak a libák után kapott jövedelmükkel és emiatt egymást okolták.

A Napi.hu beszámolója szerint a történet azzal kezdődött, hogy egy integrátor 4200 kis libát helyezett ki egy libatartóhoz. Abban állapodtak meg, hogy az integrátor általa biztosított 12 kilogramm tápból a tartó a libákat 5 kilogrammosra hizlalja. Ez azonban nem jött össze teljes mértékben. A megállapodásuknak voltak fontos részletei: amennyiben a libák 90 százaléka első osztályú és 5 kilogrammnál nehezebb lesz, úgy a teljes mennyiséget első osztályú áron fizeti ki az integrátor. A tartó pedig bevállalta, hogy a libákért felelősséget vállal, azaz a táp és a libák ára az ő költségeit terhelik; ezekkel pedig el kellett számolnia. 

A két fél balszerencséjére a kis libák már a kihelyezés után hullani kezdtek, a leadási időig összesen 700 szárnyas múlt ki. A maradékot a nevelő leadta a vágóhídnak. Öröm az ürömben, hogy a megmaradt libák háromnegyede első osztályú volt. A két fél összeveszett, mindkettő a másik felelősségét hangoztatva perre ment egymással. Az integrátor 1,3 millió forintot követelt a tartótól, aki pedig úgy gondolta, hogy a másik tartozik neki 3,8 millió forinttal. Ezt azzal indokolta, hogy hibás volt a hízóalapanyag, és 28 napig túltartotta a libákat, ez idő alatt a saját takarmányával táplálva őket.

Az első fokú bíróság az integrátornak adott igazat, megítélte a kért 1,3 millió forintot, a másik fél követelését pedig elutasította. A szakértők véleménye alapján az integrátor megfelelő libákat adott ki tartásra, az elhullás nem az ő felelőssége, és a túltartást sem lehetett bizonyítani. Ám a libatartó fellebbezett és a másodfokú bíróság az ő javára is megítélt 322 ezer forintot, anélkül, hogy elvetette volna az elsőfokú bíróság ítéletét. A másodfokú bíróság számítása szerint az elhullott libák miatt 255 ezer forint kár érte a tartót, de a többi kárával együtt 1,7 millió forint követelése lett alapos. A másodfokú bíróság azonban levonta az integrátor jogos követelését, így jött ki maradékként a 322 ezer forint.

A történetnek nincs vége: a tartó ugyanis keveselte a neki ítélt összeget, és a libák miatt felülvizsgálatot kért a Kúriától. Az azonban a megelőző eljárásokban nem talált jogszabálysértést, így jóváhagyta a másodfokú, jogerős ítéletet.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06