Egy évük maradt a keltetőknek: be kell zárniuk, ha kakascsibéket ölnek

agrarszektor.hu
Minden évben mintegy 45 millió kakascsibét ölnek le a német keltetőkben, ahol tojóhibridek előállítása a cél. Hogy ez meddig maradhat így, az hamarosan eldől, ugyanis e hét csütörtökön a lipcsei szövetségi közigazgatási törvényszéken döntenek arról, hogy van-e "észszerű oka" a csibegyilkolásnak. A gazdasági indokokat hamarosan félresöpörhetik az új technikai megoldások.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A német állatvédelmről szóló törvény kimondja, hogy bütetendő minden gerinces élőlény megölése, kivéve, ha ennek "észszerű oka" van, ezért Észak-Rajna-Vesztfáliában az állatvédők megtámadták a hím naposcsibék leölésének gyakorlatát. Ezután több keltető is a münsteri másodfokú közigazgatási bírósághoz fordult az ügyben, amelyik úgy találta, hogy a keltetőknek igazuk lehet. A tojóhibridek kakasainak felnevelése ugyanis nem éri meg azok lassú növekedése és rossz húsformáik miatt. Ez éppen eléggé észszerű ok ahhoz, hogy ne kötelezzék rá a gazdasági szereplőket.


Ha a szövetségi törvényszék ezt másképp ítéli meg, akkor ennek drámai hatása lesz a keltetőiparra. A tojástermelés alapjai rendülnének meg, ha a keltetők engedélyét visszavonnák, a legjobb esetben az országhatárokon kívül folytatódna a korábbi gyakorlat. A másik lehetséges út, hogy kettős hasznosítású baromfival érjék be a fogyasztók, de ez aligha tűnik reálisnak. Egy ilyen tyúk ugyanis lényegesen kevesebbet tojik, viszont drágán nő fel, és sokkal rosszabb húsformákat mutat. Magyarán mindkét terméke alaposan drágulni fog.


Úgy tűnik tehát, hogy a tojóhibridek kakasainak mindenképpen menniük kell, nem mindegy azonban, hogy mikor. A csibegyilkolás humánusabb alternatíváit régóta kutatják, és létezik is már elfogadható helyettesítő megoldás rá. Kétfelé módszer is adott arra, hogy már a tojásban megtudják, milyen a csibe neme. A Rewe-csoport által alkalmazott eljárásban az embrió 9-10 napos korában egy kémiai marker segítségével szexálják a tojásokat. Az így kiválogatott tojótyúkok tojásait külön márkanéven forgalmazzák Berlinben. Egy másik módszer pedig infravörös lámpa segítségével állapítja meg a fejlődő csibe nemét, már 3 napos csírakorban.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ezek az eljárások még nem eléggé nagyüzemiek, ezért meglehetősen drágák, de a helyzet pillanatról pillanatra változik. Julia Klöckner szövetségi agrárminiszter reményét fejezte ki, hogy a hasonló eljárások már jövőre elérhetőek lesznek valamennyi német keltető számára. Ez egyben azt is jelenti, hogy megszűnik az "észszerű ok" arra, hogy megöljék a kikelt kakascsibéket.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06