Nyúl: a svájciakon múlt a hazai szektor sorsa

Agrárszektor
Az Agrárminisztérium és a Nyúl Terméktanács célja, hogy a nyúlágazatban a jelenlegi 4 millióval szemben 2022-re 7 millió vágóállatot állítsanak elő a hazai termelők - mondta Nagy István agrárminiszter kedden Baján. Ennek apropóján néztük meg, hogy kik is tartanak ma nyulat Magyarországon. A háztájin kívül két nagyvállalatot tud felmutatni az ország. Nélkülük már csak mutatóban találnánk az országban nyulat. Pedig még programot is indított a kormányzat a nyúltartás fellendítéséért.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Nagy István agrárminiszter a Tetrabbit Kft. új csomagolóraktárának átadásán vázolta fel az ágazat lendületes bővítésének tervét. A sikerre minden esély megvan, hiszen két olyan nagyvállalat is működik az országban, amelyek képesek bővíteni a kapacitásaikat. A házi nyúltartásról azonban le kell mondani.

A hazai házinyúltenyésztés az 1960-as években kezdett kibontakozni, amikor a háztáji minden téren virágzott az országban. Akkoriban döntően Olaszország felé exportáltuk a nyúlfelesleget, főként egész nyúl formájában. A rendszerváltás idején a magyar termelés meghaladta az évi 35 ezer tonna élősúlyt, azaz a 13 millió darabot. (Ez több mint háromszorosa a jelenleginek.)  Ekkoriban jelentek meg az olaszok is befektetőként a piacon. A Menozzi-család kezében volt a bajai nyúlvágó üzem, ami csak 2008-ban, a válság kirobbanásakor került fokozatosan magyar-svájci kézbe, egész pontosan a Tetrabbithoz.

Megérkeznek a svájciak

A svájciak is a rendszerváltás idején jelentek meg az országban. 1991-ben alapította az Olívia Kft.-t Meinrad Odermatt, a svájci Delimpex AG leányvállalataként. A lajosmizsei székhelyű cég a takarmánygyártástól a feldolgozásig mindent maga végez, beleértve a tartási rendszer előállítását is. 233 főt foglalkoztatnak, 2017-ben 4,8 milliárdos árbevételt értek el. Hat nyúltelepükön évente bő 1,8 millió nyulat állítanak elő, ami nagyjából 4500 tonna húst jelent. A megtermelt árut 100 százalékban exportálják.

Valamivel több nyulat állítanak elő a 184 embert foglalkoztató Tetrabbit Kft-ben. Ez a cég 2008-ban nyerte el mai tulajdonosi összetételét. A már lassan két évtizede Magyarországon élő, svájci származú Gerber Johann Ulrich ekkor csatlakozott Sándor Ferenchez és Szalay Attilához. Még ugyanebben az évben kibérelték, majd megvették egymilliárd forintért az olaszoktól a bajai nyúlvágóhidat, amelyiken ma éves szinten 2-2,1 millió állatot vágnak le, mintegy 5000 tonna húst állítanak elő. A vállalkozás szintén átfogja a teljes előállítási folyamatot a genetikai háttértől kezdve a tartáson és takarmányozáson át a feldolgozásig. 2017-ben 5,7 milliárdos árbevétet értek el.

A két cég együtt mintegy 9500 tonna nyúlhúst állít elő, ezen felül még a kisebb-nagyobb üzemekből kerül ki szűk 500 tonna hús. Vagyis a kistemelők az előállítás 5 százalékát adják Magyarországon.

Se kisüzem, se háztáji

A befektetői körnek megfelelően a hazai nyúl felvevőpiaca ma Nyugat-Európa, leginkább Svájc. Ezen kívül Franciaország, Németország, a Benelux-államok és az arab világ található még a vevők között. A hazai termelés java magasan feldolgozott termékként elhagyja az országot. Magyar ember évtizeden keresztül csak akkor látott és evett nyulat, ha saját maga vagy a szomszédja tartott ilyet.

A Tetrabbit Kft. 2010 után tett egy kísérletet arra, hogy a kormány közfoglalkoztató programjában részt vegyen - ez volt a "Nyúl-unk a munkáért" program, ám az két év alatt szinte teljesen elhalt. Pedig az alapötlet nem volt rossz. A munkahelyteremtő  faluközösségi program keretében minden családnak öt anyanyulat és egy baknyulat ajánlottak fel, a tartáshoz eszközöket és takarmányt biztosítottak, valamint oktatást is nyújtottak a résztvevőknek. 2011 és 2012 között 17 településen csatlakoztak a kezdeményezéshez, mára csak két-három település maradt benne. Ahogy a csibekihelyező "őshonos baromfi program" állatait, úgy ezeket is jobbára "elvitte a róka", értsd: tenyésztés helyett megették a nyulakat a helyiek.

Újra felfedeztük a nyúlhúst

Mikor már-már csak anyáink emlékeztek a nyúlhús ízére, egyszercsak megjelentek a nagyáruházak polcain is a mindenki számára elérhető, szépen darabolt, csomagolt nyulak. És ezt egyedül a Tetrabbitnak köszönhetjük. A cég a bajai vágóhíd megvásárlása óta közel kétmilliárd forintos fejlesztést hajtott végre. Ennek részeként 2017-ben elkészült az új vágóhíd, amelynek kapacitása óránként 1600 állat. Az üzem 70 százalékos kihasználtsággal működik, van hová fejlődnie. A most átadott, 600 négyzetméteres raktárat 380 millió forintból építették meg a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program 35 százalékos támogatása mellett.

Sándor Ferenc közlése szerint az árbevételük mintegy 70 százaléka származik exportpiacokról, a többi itthonról. Ma évente és átlagosan 20 dekagramm nyúlhúst eszünk meg, ami a halfogyasztás mellett is eltörpül (az 6 kg felett jár). Nagy István agrárminiszter a raktárátadó ünnepségen

kívánatos célként jelölte meg anyúlevés legalább fél kilogrammra emelését, ezzel együtt a termelés 75 százalékos bővítését 2022-re.

Az optimizmus oka

Vagyis három év alatt kellene a mostani bő 4 milliós vágóállatszámnak 7 millióra emelkednie. Az optimizmus annak köszönhető, hogy a 2014 nyarán meghirdetett orosz embargót követő piaci válságot három év alatt kiheverte Európa. Az exportpiacok rendeződése mellett 6 százalékkal nőtt a belföldi nyúlfogyasztás is.Tavaly már mindkét nagy nyulas vállalkozás nyereséget termelt. Csak egy apróság nyomja most a Sándor Ferenc vállát: az állatokat veszélyeztető RHD vírusnak már két törzse ellen kell oltani az állományt, emelett persze a mixomatózistól is óvni kell.

"Mostanra megoldódtak a piaci és az állategészségügyi problémák is. Mintegy 30 integrált termelővel dolgozunk együtt, van köztük kifejezetten nagy, 5-6 ezer anyás telep is. Számunkra fontos a magyar piac. Idén karácsonyig 10 százalékkal bővítjük a termelést, azt követően pedig a piac visszajelzéseinek függvényében döntünk"  - foglalja össze a terveket az agrárszektor.hu-nak Sándor Ferenc.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?