Ez a szilázs most nem úgy sikerült…

agrarszektor.hu
Jó silókukorica-hibrid választásával, jól időzített betakarítással és megfelelő technikai háttérrel biztosítható a lehető legjobb minőségű szilázs. Márpedig egy jó tömegtakarmánnyal lehet a legkönnyebben javítani egy tejtermelő telep eredményein.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Legjelentősebb tömegtakarmány-növényünk a silókukorica, mivel ez adja a legtöbb energiát a kérődzők számára, ez termeszthető a legolcsóbban a tömegtakarmányféleségek között, valamint igen jól és viszonylag hosszú ideig tartósítható silózással, köszönhetően az alacsony fehérje- és magas emészthető szénhidrát-tartalmának. Idén a silókukorica vetésterülete a KSH adatai szerint szűk 65 ezer hektár volt.

Idén sokan elkéstek vele

Vághatom már, vagy el is késtem?

Az elmúlt évtized aszályos éveiben a tejtermelők megtapasztalták, hogy

az aszály sújtotta kukoricaállományból készített szilázs keményítőtartalma rendkívül alacsony lehet.

Sokan 10 százalékos eltéréseket tapasztaltak a keményítő arányát tekintve a jobb évekhez képest. Ha pedig nincs meg a bendőben a kellő mennyiségű fermentálható szerves anyag a mikrobák szaporodáshoz, akkor a takarmányadagban az abrakmennyiség növelésére kényszerül a termelő. Ez egyrészt együtt járhat a bendőacidózis kockázatával, másrészt jóval nagyobb anyagi ráfordítást jelent.

Ezért a betakarítási idő az egyik legfontosabb pont a silózásnál, hiszen ez erősen befolyásolja a silókukorica végső emészthetőségét és energiahozamát. Idén többfelé találkoztunk megkésett betakarítással, amikor a gazdák a sokéves rutint követték és nem a növény előrehaladott fenológiáját. Az idei aszály sajnos ebben a kultúrában is korábbi vágást indokolt, bár igaz, hogy az egyes hibridek - azonos technológiai és talajviszonyok mellett is - nagyon eltérő ütemben veszítették el a zöld lombozatukat.

Az ideális silóbetakarítási időpont kiválasztásában segítséget ad az úgynevezett "tejvonal", ami a kukoricaszem tejes és viaszos állagú részeinek találkozása. Az érés előrehaladtával a kukoricaszemben a viaszos és tejes rész elválasztó vonala kívülről befelé halad a mag tetejéről a csíra felé. Ennek megfelelően változik a növény szárazanyaga, összetétele és energiatartalma. A szakirodalmi és gyakorlati ajánlás szerint a silózást a felestől a kétharmados tejvonal állapotig kell megejteni.

Az optimális betakarítási fenofázis eltalálása tehát a legfontosabb, de mégsem könnyű feladat. Ezért ajánlható az a megoldás, hogy különböző tenyészidejű, más-más nemesítőházból származó hibrideket válogatunk össze szilázskészítés céljából, így van esélyünk mindegyikhez optimális időben "odaérni".

Optimális szecskaméret

Roppantva és gyorsan tömörítve

A szakértő szemek mellett megfelelő műszaki technológia szükséges a betakarításkor. A szemroppantó berendezés meghibásodása óriási károkat okozhat. Kísérletek igazolják, hogy a keményítő bendőbeli lebonthatóságát a silókukorica érési stádiumán túl leginkább a szemroppantottság befolyásolja. 1000 tehén esetén éves szinten akár 30 millió forintos potenciális bevétel kiesését is okozhatja, ha a műszaki technológia alul teljesít a takarmánykészítésben. Az optimális szemroppantottsági arány a szemek 70 százaléka. Ha ezt elérjük, biztosak lehetünk benne, hogy kevesebb abrakkal is több tejet ad a tehén.

Gyorsan, szorosan!

A silózás folyamatában kulcsfontosságú a munkaszervezés. Cél, hogy a silóba hordás és tömörítés minél rövidebb idő alatt befejeződjön, és a silót mielőbb lezárjuk. Így csökkenthetők a káros aerob erjedési folyamatokból eredő tápanyag-veszteségek. Mivel a gyorsaság nagyon fontos, ezért

ehhez a kampánymunkához kell terveznünk a gazdaság összes gépigényét, hiszen ez lesz a működésünk szűk keresztmetszete.

Gondolnunk kell a tartalékgépekre is, a tömörítést viszont nyugodtan rábízhatjuk a jó öreg Rába-Steigerre is. A legnagyobb gépünkkel végzett, szoros tömörítés az anaerob erjedés nélkülözhetetlen feltétele. A levegőtlen viszonyokat elősegíti a kis szecskaméret. Ez azt jelenti, hogy 35-40%-os szárazanyag-tartalom mellett a 2-3 centiméteres szecskaméretre kell törekedni. A végtermék emészthetősége enzimtermelő baktériumos oltóanyag alkalmazásával növelhető, azonban jobb, ha már a megfelelő alapokkal indítunk.

Szilárd takarmányfal

Gervai Péter

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?