Fejenként 12 kiló hal - ez a cél. De ki termeli meg?

agrarszektor.hu
Az Agrárminisztérium azon dolgozik, hogy a jelenleg fejenként 5,7 kilogrammos éves magyarországi halfogyasztás minél előbb megduplázódjon - adta hírül az agrárminisztérum. A termelés azonban egyre inkább elszakad az igényektől. Szerencsére egyre több forrás áll az ágazat rendelkezésére, amiből a szükséges fejlesztések elvégezhetők.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

EZ IS ÉRDEKELHET
A 2014-2020-as Magyar Halgazdálkodási Operatív Program (MAHOP) megvalósításához az Európai Tengerügyi és Halászati Alapból Magyarországnak megállapított tagállami kerettel és a nemzeti önrésszel együtt mintegy 15,5 milliárd forint áll rendelkezésre. Az új költségvetési ciklusban pedig még kedvezőbb helyzet áll elő: magyar javaslatra az akvakultúra ágazatra szánt uniós büdzsén belül az édesvizi halgazdálkodásra szánt forrás részaránya 20 százalékra emelkedik. A rendelkezélsre álló pénzek a halgazdálkodás fejlesztését, a hazai haltermelés és halfeldolgozás bővítését, valamint a halfogyasztást ösztönző marketinget segítik.

A ponty a magyarok kedvence

A halfogyasztás bővülését az étkezési hal áfatartalmának 27 százalékról 5 százalékra csökkentése segíti, amit idén januártól élvezhetnek a vásárlók. A szaktárca adatai szerint az étkezési célra szánt hal mennyisége az elmúlt években folyamatosan emelkedett Magyarországon, egyebek között az intenzív afrikaiharcsa-termelés növekedésének következtében, amely tavaly közel 3200 tonna halat állított elő. A teljes termelés évtizedek óta 20 ezer tonna körül mozog, ami 10 millió fővel számolva fejenként 2 kilogramm hal elfogyasztását tenné lehetővé. Az alábbi ábra léptékei pontosan érzékeltetik a halelőállítás és -fogyasztás közötti, növekvő ollót. A fogyasztás az utóbbi négy évben ugrott meg jelentősen, mialatt a termelés stagnált.

Nyolc évvel ezelőtt a hazai haltermelés a felhasználás bő felét fedezni tudta, ma viszont már csak a 34 százalékát képes. A korábban 3,7 kg körül mozgó éves halfogyasztás mára 5,7 kilogrammra nőtt, amelynek a kétharmada a határainkon túlról érkező tengeri hal.
Egyszóval a tengeri halászattal foglalkozó nemzetek profitáltak az egészségtudatosabb, magyar fogyasztásból. Ha az igények valóban 11 kilogramm fölé emelkednek, akkor a magyar haltermelésnek igencsak össze kell szednie magát, ha legalább a mostani önellátottsági szintet tartania akarja.
Forrás: KSH

 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?