Baromfitrágya tárolása - kevesebb nitrogénveszteséggel

agrarszektor.hu
2017 októberétől kötelező a szabadföldön tárolt baromfitrágya takarása Franciaországban. Azt is megvizsgálták, hogyan érdemes.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Előírás, hogy kúp alakúra kell kialakítani a maximum 3 méter magas trágyahalmot. A maximális méret a túlmelegedés megelőzésére szolgál, és a hatékony fermentációt szolgálja. Ugyanazon a helyen 3 éven belül egy alkalommal 9 hónapig lehet tárolni így a trágyát. Ezek az előírások azokra a trágyákra vonatkoznak, melyek nem hajlamosak arra, hogy levet eresszenek, illetve minimum 65%-os szárazanyag-tartalmúak. A ketreces tartásban nevelt tojótyúkok trágyája szikkadás után éri el ezt a "töménységet". Téli körülmények között azonban a trágyahalom újranedvesedik, levet ereszthet, tápanyagot veszít, miközben nitráttal szennyezi a talajt.

A legjobb trágyatakaró módszerek

Az ITAVI francia Szövetség tevékenysége tanulmányok készítésére, illetve különböző eszközök fejlesztésére irányul baromfi- nyúl- és haltenyésztők számára. A szövetség ötféle baromfitrágya-tárolási módszert hasonlított össze:

1. kontroll (takarás nélküli)
2. talajtakaró szövet (agrofólia) használata
3. a trágyadomb szalmaréteggel történő takarása 30 cm vastagon
4. szalmaréteg a trágyadomb alatt
5. szalmabálákkal történő körbekerítés

EZ IS ÉRDEKELHET
Kiderült, hogy szövettakarással a szárazanyag-tartalom fele megőrizhető, szemben a takarás nélküli 35%-kal. Csapadékos télen a legjobb megoldás a tápanyagveszteség megőrzésére a halom 30 cm vastag szalmával való takarása. A szögletes szalmabálákból kialakított kerítés is képes volt az elszivárgó nedvesség egy részét magába szívni, hatékonysága hasonló volt a trágyadomb agrofóliás letakarásáé. A szalmaréteg alkalmazása a trágyadomb alatt kevésbé bizonyult hatékonyak, de ez is képes volt magába szívni a nedvesség egy részét, így a nitrátok kevésbé szivárogtak le a mélyebb talajrétegekbe.

Péterdi Krisztina

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06